Faltforsok

Sverigeförsökens försöksrapport för 2023 är här

Varje år kommer en gedigen Försöksrapport med alla resultat från Sverigeförsöken och nu är 2023 års rapport här.

Sverigeförsöken presenterar resultaten från det utmanande odlingsåret 2023 och spännande flerårssammanställningar för svenska lantbrukare i Försöksrapporten 2023. Sverigeförsöken basfinansieras med 12 miljoner genom Stiftelsen Lantbruksforskning och försöken är en viktig del i svensk lantbruksutveckling.

Genom Sverigeförsöken skapar Hushållningssällskapen tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, Stiftelsen Lantbruksforskning, växtodlings- och växtskyddsföretag samt rådgivare, lantbrukare och myndigheter en bra grogrund för en professionell rådgivning, god lönsamhet och en stabil plattform för forskning.

Utmaningarna gav möjlighet att testa produkter och strategier

Under odlingsåret 2023 ställdes svenskt lantbruk inför svåra prövningar med en kombination av torka och stora regnmängder. Dessa utmaningar återspeglas tydligt i resultaten från årets Försöksrapport från Sverigeförsöken. Men de svåra förhållandena har också gett försöksverksamheten möjlighet att testa olika produkter och strategier under de förhållanden där de kan ge störst mervärde för lantbrukaren. Detta har bidragit till att öka kunskapen och förståelsen för att möta liknande utmaningar i framtiden.

– I år har vi tagit ett stort kliv framåt i vår förståelse för att på ett klokt sätt möta de oförutsägbara väderförhållandena vi står inför och samtidigt öka lantbrukets motståndskraft. Vi ser nu en möjlighet att fördjupa oss i ämnen och odlingsförhållanden vi tidigare inte haft möjlighet att utföra försök kring, säger Pernilla Wahlquist, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet Skåne.

I årets Försöksrapport kan du läsa flerårssammanställningar för L7-0326 ”Kvävebehov hos olika vårvetesorter” (sid 156) och L9-1150 ”IPM strategi och effekt i höstvete” (sid 248). Nästa år kommer flerårssammanställningar av flera andra försöksserier att publiceras, vilket ytterligare kommer att berika kunskapsbasen för svenska lantbrukare.

En ny spännande utveckling för Sverigeförsöken är möjligheten att göra fördjupade flerårssammanställningar på försöksserier som avslutades både 2023 och 2022. Hushållningssällskapet erbjuder dessa sammanställningar för att skapa djupare inblick och långsiktig förståelse för olika odlingstekniska frågor och strategier i växtodlingen.

Ladda ner och läs rapporten

Sverigeförsöken presenteras årligen i försöksböcker och på Sverigeförsökens egen hemsida. Här hittar du både lokala och nationella försöksresultat för enskilda år samt sammanställningar över flera år.

Ladda ner rapporten direkt på Sverigeförsökens webbplats.

Om Sverigeförsöken

Sverigeförsöken är ett samarbete mellan Hushållningssällskapen där samverkan sker mellan Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF), Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Jordbruksverket växtnärings- och växtskyddsföretag samt rådgivare, lantbrukare och myndigheter. Tillsammans skapar de en stabil plattform för forskning och utveckling inom svenskt lantbruk, vilket är avgörande för att säkerställa en hållbar, stabil och lönsam livsmedelsförsörjning.

Nyheter
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer
Vallmo Blaklint Vete Adobestock 278517232

Ny satsning på forskning om integrerat växtskydd

Nu satsar Stiftelsen Lantbruksforskning 8 miljoner kronor i en riktad utlysning för forskning om integrerat växtskydd och integrerad ogräsbekämpning (IPM och IWM).

Läs mer
Sådd Våren Adobestock 500825396

Utlysning av 40 miljoner kronor till behovsdriven lantbruksforskning

Lantbrukets egen forskningsstiftelse avsätter 40 miljoner kronor i den årliga öppna utlysningen för behovsdriven forskning för att stärka konkurrenskraften inom svenskt lantbruk.

Läs mer