6E9c308c4ba70498ccd36ab2cac1cc12

Bättre gödsling med ny algoritm för automatisk kvävefördelning

I ett resurseffektivt jordbruk som är miljömässigt och ekonomiskt hållbart är precisionsodling en självklarhet. Forskaren Kristin Piikki på SLU jobbar i ett projekt som stöds av Stiftelsen Lantbruksforskning med att få fram ekonomiskt och miljömässigt optimal kvävegiva. 

Genom Target-N-algoritmen ska lantbrukaren få hjälp med att fördela kvävegivan på fälten. Projektet är ett samarbete mellan SLU och Hushållningssällskapet.

– Vi använder drönare utrustade med avancerade sensorer över många olika växtodlingsförsök för att samla stora mängder data som sedan används för att ta fram modeller som vi kan tillämpa på satellitdata. På det sättet blir vägen mellan försök och forskning till tillämpning i praktiken väldigt kort och snabb. Vi tror att detta är en bra procedur för effektiv utveckling av nya metoder för precisionsodling, förklarar Kristin Piikki i ett pressmeddelande.

Hur lönsam modellen är, ska forskarna utreda och det är ungefär ett år kvar på projektet. Redan nu lanseras den första versionen av modellen, lagom till årets intensiva växtodlingssäsong. Lantbrukarna som vill ta del av modellen behöver inte skaffa sig någon ny utrustning om de redan idag varierar kvävet på fälten. Kvävefördelningsmodellen som forskarteamet tagit fram kan testas på cropsat.se

Läs mer på SLU:S webbplats.  

Nyheter
Odlad Mark På Våren 1500 800

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp

Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.

Läs mer
Thomas Eliasson, doktorand i projektet och ko

Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad

Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.

Läs mer
Ladugård Slu Adrien Kroese 1500 800 JF 188 241003

Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm 

Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.  

Läs mer