Bild på kor

Beslut i specialutlysningen om lantbrukets djur

iStock_65283595_MEDIUM_beskuren.png

Två projekt beviljas 700 000 kronor vardera i vinterns specialutlysning om lantbrukets djur.

Upptäcka ledåkommor hos avelstjurar

I det ena projekten ska forskare vid SLU och SVA genomföra en pilotstudie för att utveckla och utvärdera en diagnostisk ultraljudsmetod för ledåkommor hos avelstjurar. Målet är att metoden ska bli ett redskap för utvärdering av ortopedisk hälsa som kan läggas till existerande hälsoundersökning av avelstjurar. Genom att upptäcka tjurar med ledåkomma kan de exkluderas från fortsatt avel med mindre lidande och en hållbar köttproduktion som resultat. 

S-17-20-786
”Ny ultraljudsmetod för utvärdering av knäleder hos nötkreatur fokuserat på tjurar av köttras”
Kerstin Hansson, SLU.

Räfflade golv för att undvika halkolyckor 

I det andra projektet ska forskare vid SLU och Växa Sverige använda sensorteknik, 3D-teknik och höghastighetsfilmning med reflekterande markörer i ett rörelselabb för att undersöka hur olika varianter av rillning – räfflor i golvet – påverkar nötkreaturs risk att halka. Halkiga golv ökar risken för fallolyckor som kan orsaka traumatiska skador, med försämrad fertilitet hos mjölkkor som följd eller i värsta fall med dödlig utgång.

S-17-20-784
”Halksäkra golv förebygger skador hos nötkreatur; minskar rillning halkrisken på betonggolv?”
Christer Bergsten, SLU.

Finansiering från Agria djurförsäkring

Specialutlysningen om lantbrukets djur finansieras av Agria djurförsäkring. Utöver att finansiera årets specialutlysning avsätter Agria djurförsäkring 4 promille av premieintäkterna inom lantbruksområdet till forskning genom Stiftelsen Lantbruksforskning.

Nyheter
F%C3%A4ltf%C3%B6rs%C3%B6k 10

FRÅGA EXPERTEN: Så kan långliggande försök förutspå framtiden

De långliggande försöken som SLU har kan hjälpa både forskarna och växtodlarna att förutspå hur växtodlingen kan förändras av ett förändrat framtida klimat.

Läs mer
Sol Tidigvår Fält Frost Istock 1133522769

Vårens utlysningar är på väg

Just nu pågår förberedelser på stiftelsens kansli för nya utlysningar. Under våren kommer årets öppna utlysning, men även en riktad utlysning inom integrerat växtskydd och även en utlysning från Stiftelsen JTI.

Läs mer
Faltforsok

Sverigeförsökens försöksrapport för 2023 är här

Varje år kommer en gedigen rapport med alla resultat från Sverigeförsöken och nu är 2023 års rapport här.

Läs mer