
Boka in årets mjölkvecka på SLU Ultuna
Nu är det dags att boka in årets Mjölkvecka som i år pågår 23–27 oktober. Bland många andra aktiviteter kommer resultaten från forskningsprogrammet "Hållbar produktion och konsumtion av mjölk" att presenteras.
Under mjölkveckan presenteras och diskuteras möjligheter och utmaningar för svensk mjölkproduktion, olika utvecklingsvägar och hur forskningen kan bidra till utvecklingen.
Mjölkveckans höjdpunkt blir i år en fysisk konferens, på plats på Ultuna onsdagen den 25 oktober. En heldag som även kan följas digitalt. Läs mer på Mjölkveckans webbsida.
Webbinarier
- Den 23 oktober hålls föreläsningar om vallfoder till kor och och alternativa grovfoder – ångexploaterat björkspån och ensilerad vass.
- Webbinarierna den 26 oktober behandlar avel för bättre fruktsamhet och hur ljuset i stallet påverkar miljön för mjölkkorna och människorna.
Jordbruksekonomisk konferens i anslutning
I anslutning till konferensen anordnas en jordbruksekonomisk konferens den 24 oktober, som leds av Kompetenscentrum företagsledning, där bland annat mjölkekonomi kommer att diskuteras. Det kommer att vara möjligt att följa de två konferenserna digitalt.
Hållbar produktion och konsumtion av mjölk
Mjölkveckan arrangeras av forskningsprogrammet ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk” som koordineras av framtidsplattformen SLU Future Food.
Målet med programmet är att skapa förutsättningar och genera ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion och mjölkkonsumtion. Totalt ingår sex olika forskningsprojekt med tre olika forskningsmiljöer, SLU, Chalmers och RISE. Programmet, som startade 2019 och pågår fram till december 2023 och finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning.

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp
Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.
Läs mer
Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad
Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.
Läs mer
Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm
Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.
Läs mer