Faltforsok

Fem ämnesområden fick medel i basfinansieringen av Sverigeförsöken 2023

Stiftelsen Lantbruksforskning delar ut 11 713 000 kronor inom fem ämnesområden i Sverigeförsöken.

Till årets utlysning inkom ansökningarna i början av februari 2023 med förslag till basfinansiering med en total kostnad av 13 665 000 kronor. 

Branschrådet har beslutat att projekt inom följande ämnesområden får medel:

  • Växtnäring
  • Vatten
  • Vall och grovfoder
  • Växtskydd, Ogräs och Jordbearbetning (området IPM)
  • Odlingsmaterial

En mer detaljerad lista över de enskilda försöksserierna finns på Sverigeförsöken.se

Första ansökan inom Sverigeförsökens nya avtal

2023 genomfördes den första ansökan i kommande treårscykeln inom Sverigeförsökens nya avtal. Det innebär att detta underlag hanterar både basfinansiering av skördeår 2024 som kommer att ge riktningen för nästkommande 2 år (ramansökan). 

Vid branschgruppsmöte den 23 februari behandlades ansökningarna vilket resulterade i förslag till beviljande till en kostnad av 11 713 000 kronor, samt att ramansökan justeras i enlighet med de fåtal strykningar som föreslogs i ansökan för skördeår 2024. Överskjutande medel föreslås tillföras akutpotten där Branschrådet anser att Sverigeförsöken kan ansöka om pengar då växtskadegörare som inte uppträder varje år finns att göra försök på (t.ex. fritfluga).

Om Sverigeförsöken

Vid stiftelsens styrelsemöte i december 2022 beslutades om att öka basfinansieringen till Sverigeförsöken till 12 miljoner kronor. så fördelningen mellan områdena har förändrats lite med kostnadsökningar framförallt i växtnäring, växtskydd och ogräs.

Sverigeförsöken är ett samlingsnamn för den regionala fältförsöksverksamheten som avser officiella försök. De är en viktig pusselbit i att koppla samman forskning och praktik och är en central del för att kunna öka både livsmedelsproduktionen och hållbarheten i den svenska odlingen. I dagarna har 2022 års försöksbok publicerats och finns att ladda ner på sverigeforsoken.se

Nyheter
Odlad Mark På Våren 1500 800

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp

Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.

Läs mer
Thomas Eliasson, doktorand i projektet och ko

Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad

Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.

Läs mer
Ladugård Slu Adrien Kroese 1500 800 JF 188 241003

Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm 

Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.  

Läs mer