
Eve Roubinet ska skriva en syntesrapport om integrerat växtskydd

Stiftelsen Lantbruksforskning har finansierat ett stort antal projekt om integrerat växtskydd. Nu ska forskningen sammanfattas i en syntesrapport.
Filosofie doktor Eve Roubinet har anställts som forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforskning för att göra en större sammanfattning av forskning kring integrerat växtskydd, IPM, finansierad av stiftelsen och av Jordbruksverket. I uppdraget ingår att följa upp hur forskningsresultaten har spridits och om de har kommit till användning i praktiken. Syntesrapporten kommer att tryckas och presenteras vid ett seminarium under andra kvartalet 2017. En motsvarande rapport över forskning kring fosforförluster togs fram under 2015.
Fosforförluster från jordbruksmark
Fransk agronom, svensk doktor
Eve Roubinet är utbildad agronom vid École Nationale Supérieure Agronomique de Toulouse. I våras disputerade hon vid SLU i Ultuna. I avhandlingen kommer hon bland annat fram till att bladlusangrepp kan minskas om spindlar och jordlöpare i sädesfälten gynnas.
"Food webs in agroecosystems – implications for biological control of insect pests"
Eve Roubinet kommer att arbeta på stiftelsen till och med den 10 april 2017 och nås på
eve.roubinet@lantbruksforskning.se
Arbetet med syntesrapporten finansieras av Jordbruksverket.

Sammanställning av forskning om vall – nu på svenska
Projektet Vallen i nordiskt perspektivs forskningsrapport finns nu i sin helhet på svenska. I den görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000.
Läs mer
Så gör du en bra ansökan till årliga Öppna utlysningen
Just nu förbereds ansökningar till den årliga Öppna utlysningen och senast i början av juni ska ansökningar i Steg 1 lämnas in. Vårt råd är att vara ute i god tid och förbereda sin ansökan noga.
Läs mer
Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp
Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.
Läs mer