Kottbullar Spegelvand 1500 800 Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Vi svarar regelbundet på frågor i tidningen ATL och den senaste frågan handlar om nya metoder för att analysera köttets ursprung.

FRÅGA: För några år sedan läste jag i media om fusk med köttets ursprung. Det talades en del om olika sätt att analysera köttet i butiker och på restauranger för att ta reda på ursprungsland. Görs det idag och hur i så fall? Annika Eriksson, Närke

SVAR: Hej och tack för din fråga! Vi har beviljat medel till forskning på området och jag bad projektansvarige Carl Brunius om hjälp med ett svar. Carl är docent vid Institutionen för livsmedelsvetenskap på Chalmers Tekniska Högskola och så här skriver han:

“För en överväldigande majoritet konsumenter är det viktigt att veta vilket land köttet de äter kommer ifrån. Till exempel för att de vill stödja lokala bönder, ha ökad kontroll över livsmedelssäkerheten eller minska sin miljöpåverkan genom att välja kött som reser kortare sträckor till marknaden. Inom EU måste kött från nöt, gris, får, get och fågel som köps i butik redan nu vara märkt med ursprungsland. Men tyvärr har olika köttskandaler visat att det är svårt att skydda sig från felaktig ursprungsmärkning, det vill säga matfusk.
I dagsläget kan man redan kontrollera ursprung med några olika metoder. Till exempel kan man granska dokumentationen som följer med köttet i försörjningskedjan med hjälp av olika spårbarhetssystem.

Men det finns också metoder för att analysera ursprung genom så kallad isotopmätning, som är en sorts kemisk profil som är karakteristisk för vissa geografiska områden, och med DNA, där man kan jämföra DNA-profiler med referensprover från olika avelsprogram. Dock är det svårt med dessa metoder att fastställa ursprungsland i blandade och tillagade produkter.

Olika forskningsprojekt, både nationellt och internationellt, undersöker också om det finns andra sorters kemiska analyser som kan användas för att identifiera specifika markörer eller föroreningar i köttet som kan kopplas till dess ursprungsland.

Med så kallad masspektrometri, där man mäter molekylvikten hos olika ämnen som finns i köttet, kan man mäta kemiska profiler. Pilotresultat från dessa mätningar har visat god förmåga att spåra köttprodukter. Vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg har vi i en studie till exempel kunnat särskilja olika köttdetaljer från nötdjur och även kunnat se tydliga skillnader på kött från olika djurslag. Andra internationella forskningsresultat har även lyckats visa skillnader på ursprungsland. 

Men även med dessa positiva resultat är det en väg kvar tills dessa nya metoder är tillräckligt validerade och robusta för att kunna flyttas över från forskningsmiljö till storskalig användning".

Mattias Norrby, forskningschef Stiftelsen Lantbruksforskning

Nyheter
Odlad Mark På Våren 1500 800

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp

Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.

Läs mer
Thomas Eliasson, doktorand i projektet och ko

Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad

Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.

Läs mer
Ladugård Slu Adrien Kroese 1500 800 JF 188 241003

Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm 

Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.  

Läs mer