
Fråga forskaren: Ökat intresse för raps som proteingröda för livsmedel
Vi svarar på frågor i tidningen ATL. Senast handlade frågan om att rapsproteiner ser ut att ha en nyckelroll i den alltmer populära växtbaserade kosten och det menar forskarna ökar efterfrågan på raps framöver.
En fråga från lantbrukaren Kristina kom till oss: "Jag har hört att rapsen verkar kunna få nya användningsområden för proteinproduktion och att efterfrågan på raps kan tänkas öka framöver, stämmer detta?"
Forskningschef Mattias Norrby vände sig till Lunds universitet och doktor Karolina Östbring från Institutionen för livsmedelsteknik som tillsammans med professor Frank Lipnizki från membrangruppen vid Institutionen för kemiteknik samt Johan Thuvander som tillsammans forskat på ämnet.

Så gör du en bra ansökan till årliga Öppna utlysningen
Just nu förbereds ansökningar till den årliga Öppna utlysningen och senast i början av juni ska ansökningar i Steg 1 lämnas in. Vårt råd är att vara ute i god tid och förbereda sin ansökan noga.
Läs mer
Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp
Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.
Läs mer
Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad
Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.
Läs mer