Bild på kor

Fråga forskaren i ATL

fråga forskaren.jpg

Sedan ett tag tillbaka kan du som behöver fråga om lantbruksforskning fråga vår forskningschef Mattias Norrby i tidningen ATL. Han ställer i sin tur frågan vidare till någon av de forskare som fått medel av Stiftelsen Lantbruksforskning. 

- Genom samarbetet får ATL:s läsare möjlighet att ställa frågor till och få hjälp av några av landets ledande forskare inom de gröna näringarna för att lösa de problem och utmaningar som de möter i sin verksamhet och vardag, säger Lilian Almroth, chefredaktör för ATL, i ett pressmeddelande.

Hittills har vi svarat på frågor om belysning hos kor, marginalmarker och robotar i lantbruket. Vi tycker att det är mycket roligt att få svara på lantbrukares frågor och den som vill ställa en fråga kan göra det till lantbruksfragan@atl.nu.

- Vi på Stiftelsen Lantbruksforskning tycker att det är viktigt att vi genom ATL kan nå fler lantbrukare med den forskning som de själva är med att finansiera. Vår paroll är nytta för näringen och här får vi en möjlighet att visa att forskningen kan bidra till hållbarhet och lönsamhet på gårdsnivå, säger Mattias Norrby till ATL. 

Nyheter
Odlad Mark På Våren 1500 800

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp

Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.

Läs mer
Thomas Eliasson, doktorand i projektet och ko

Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad

Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.

Läs mer
Ladugård Slu Adrien Kroese 1500 800 JF 188 241003

Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm 

Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.  

Läs mer