
Fråga forskaren: Mer mjölk i tanken med fler äldre kor
Vi svarar på frågor i tidningen ATL. Den senaste frågan vi svarade på handlade om kors livslängd och dess inverkan på ekonomin.
Det är forskaren Mikaela Lindberg från SLU som svarat på frågan.
Fråga: Hej, jag har nyss tagit över föräldragården och funderar så klart över produktionsekonomin. Gården är en mjölkgård med ett 80-tal kor. Kan man säga något om hur kornas livslängd påverkar gårdens ekonomi? Den genomsnittliga livslängden är ju kort hos mjölkkor och ibland slår mig tanken att man kunde rekrytera kvigor lite mer sällan och ändå ha en bra produktion. Stämmer det?
Svar: Läs svaret i ATL.

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp
Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.
Läs mer
Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad
Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.
Läs mer
Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm
Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.
Läs mer