Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Fråga forskaren: ​Vallfoderstrategi för hästar med olika behov

Vi svarar på frågor i tidningen ATL. Månadens fråga handlar om vall och hur kan man tänka kring  grovfoder till hästar med olika behov och en foderstat utan kraftfoder? 

Frågan löd: "Med stigande kraftfoderpriser så ser vi över våra foderstater till hästarna på gården. Vad är de viktigaste aspekterna för att kunna klara sig på enbart grovfoder och vilka vallfröblandningar rekommenderas för att få ett passande innehåll (gärna oavsett skördeomgång). Vi har tre shettisar och två ridhästar som tävlas och tränas samt säljer hö till ett travstall. Vi har möjlighet att så olika vallfröblandningar på olika åkrar för olika behov. Ibland får vi lite lågt proteininnehåll i vallfodret, hur löser vi det? Hälsningar Per och Karin"

Forskningschef Mattias Norrby kontaktade Cecilia Müller som är docent i fodervetenskap inriktning häst vid SLU. Läs hennes svar på hur man kan tänka kring vallodling och foderstater i ATL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev