
Hållbara dieter från hållbara produktionssystem

Stiftelsen Lantbruksforsknings strategiska programsatsning Hållbara dieter från hållbara produktionssystem har nu pågått i två år. SLU, som koordinerar programmet, har nyligen kommit ut med ett nyhetsbrev där de samlat de senaste nyheterna gällande projekten i programmet. Läs ett utdrag nedan och klicka er vidare till SLU för vidare läsning.
Mer hållbara och hälsosamma matval kan göras med hjälp av nytt näringsindex
I ett forskningsprojekt som syftar till en mer hållbar mjölkproduktion har livscykelanalyser (LCA) utförts där hänsyn tagits till både näringsvärde och hälsa. Ett Sverige-anpassat index har tagits fram som kan hjälpa livsmedelsindustrin och konsumenten att göra mer hållbara och hälsosamma matval.
Många studier som analyserar livsmedels totala miljöpåverkan missar viktiga miljöproblem
Livscykelanalys (LCA) är en metod för få en helhetsbild av hur stor den totala miljöpåverkan är under en produkts livscykel. Nu har forskare i ett forskningsprojekt som syftar till en mer hållbar mjölkproduktion tittat på en mängd LCA-studier ur ett helhetsperspektiv. Många av de tidigare studierna har inte tagit med viktiga miljöproblem i beräkningen.
Effektivare mjölkproduktion med ökad livslängd hos korna?
Ger ökad livslängd i mjölkkobesättningar lägre metanutsläpp? Hur påverkas mjölkens kvalitet och lantbrukarens lönsamhet av ökad livslängd hos korna? Det undersöker SLU-forskare i ett forskningsprojekt som syftar till en mer hållbar mjölkproduktion genom provtagningar, intervjuer med lantbrukare och simuleringar.
Fodereffektivitet – en central del i hållbar mjölkproduktion
För att öka hållbarheten i modern mjölkproduktion är det centralt att förbättra fodereffektiviteten. Därför undersöker forskare i ett forskningsprojekt som syftar till en mer hållbar mjölkproduktion hur vi kan avla kor för ökad fodereffektivitet samtidigt som metanutsläppen minskas.
Mer ekosystemtjänster och biodiversitet vid mjölkproduktion
Livsmedelsproduktionen är globalt det största hotet mot biologisk mångfald. Forskare vid SLU undersöker därför hur indikatorer och verktyg för ekosystemtjänster och biologisk mångfald kan tillämpas vid mjölkproduktion på olika nivåer. Målet är att styra mot ökad hållbarhet.

Boka in Lantbruksforskningsdagen 2025 redan nu
På Lantbruksforskningsdagen den 6 november presenteras de senaste resultaten från forskning som bedrivs med medel från svenska lantbrukare, via Stiftelsen Lantbruksforskning. I år arrangeras den i samarbete med Vreta Kluster i Östergötland.
Läs mer
VD-KRÖNIKA JUNI: En sommar med framtidstro för lantbruket
Sommaren står för dörren, och med den vill vi på Stiftelsen Lantbruksforskning passa på att önska alla våra samarbetspartners, forskare och lantbrukare en riktigt glad sommar.
Läs mer
FRÅGA EXPERTEN: Hållbara alternativ till svampmedel tar hjälp av de goda generna
En potatisodlare i syd undrar hur långt forskarna har kommit med att lösa oron för bladmögel och röta.
Läs mer