Bild på kor

Lyckad kickoff för forskningssatsningen sustainable diets

susdiet.jpg

Vi har haft en kickoff för våra nya forskningsprogram Sustainable diets, eller Hållbara livsmedelskedjor. Fem forskningsprojekt inom mjölk har fått medel och de ska samordnas via en koordinator på SLU. Den 24 januari var de i Stockholm och presenterade sin forskning. 

Forskningsprogrammet Sustainable diets är en helt ny satsning för att få ett samlat grepp om hela livmedelskedjan. 

- Vi testar något för oss helt nytt när vi låter olika organisationer gå samman för att adressera dessa viktiga frågor. Jag är övertygad om detta skapar förutsättningar för att Sverige fortsättningsvis kommer att ligga i framkant för forskning kring en hållbar livsmedelsproduktion, sa Stiftelsen Lantbruksforsknings tidigare forskningschef Kjell Malmlöf inför utlysningen i maj.

Under kickoffen den 24 januari fick forskarna presentera sina projekt efter varandra och de gavs då en möjlighet att få en helhetsbild av hela programsatsningen. Under dagen fanns flera samarbetsmöjligheter mellan projektgrupper och kickoffen gav många intressanta diskussioner och möjligheter till utökade samarbeten. Efter presentationerna följde ett mycket diskussionstätt mingel och deltagare stannade kvar för vidare diskussioner efter dagen slut.

- När de fem projekten presenteras tillsammans får man en tydlig bild av mjölkproduktionen genom hela värdekedjan, och vilka förbättringar vi jobbar med i varje delsteg.Vi kan konstatera att vi har lyckats med det vi hade föresatt oss med utlysningen och nu ser vi fram emot forskningsresultaten, säger Christian Nyrén, vd för Stiftelsen Lantbruksforskning. 

Här kommer en liten sammanfattning av de olika projekten och vad de går ut på.

  • Den mångfunktionella mjölkgården: Indikatorer och verktyg för ekosystemtjänster och biodiversitet, SLU: Om vallens, det växande fodrets, kolinlagringsförmåga.
  • Ökad hållbarhet i mjölkproduktionen genom förbättrad fodereffektivitet, SLU: Om att fodereffektiva kor släpper ut mindre metan och ger mer mjölk.
  • Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar, SLU: Om att optimera kons livslängd för att minska metanutsläppen. Ju längre kon lever desto mindre utsläpp per liter mjölk.
  • Nutritions- och hälsoindikatorer inom Livscykelanalyser (LCA) av livsmedel, RISE: Om att hälsa och nutrition bör tas med som indikatorer när man gör nya nyckeltal.
  • Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan, Chalmers: Om livscykelanalys med CO2 som indikator. Genom att bearbeta fodret kan det användas till fler saker än bara ko-foder, vilket räknas positivt i en miljökalkyl.
Nyheter
Odlad Mark På Våren 1500 800

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp

Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.

Läs mer
Thomas Eliasson, doktorand i projektet och ko

Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad

Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.

Läs mer
Ladugård Slu Adrien Kroese 1500 800 JF 188 241003

Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm 

Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.  

Läs mer