
Mjölkveckan – där forskning möter praktik
SLU:s Mjölkvecka arrangerades för andra året i rad den 17–21 oktober med deltagare från lantbruk, rådgivning, myndigheter och forskning. Under veckan framkom att det allra viktigaste för mjölkens framtid är att få den unga generationen att våga satsa.
Först sågs deltagarna via ett webbinarium under måndagen och tisdagen, där Mattias Norrby från Stiftelsen Lantbruksforskning, Margareta Emanuelson och Malin von Essen inledde Mjölkveckan. Därefter flyttade evenemanget till mässan Elmia Lantbruk i Jönköping med en konferens på torsdagen. Lösningen för att unga ska våga satsa var enligt konferensens slutdiskussion bland annat ett högt mjölkpris och generösa investeringsbidrag.
Forskningsprogrammet ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk”
Bakom Mjölkveckan står forskningsprogrammet ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk”. Programmet omfattar sex projekt från tre forskningsmiljöer: SLU, Chalmers och RISE. Projekten startade 2019 och pågår till december 2023. Programmet koordineras av SLU Future Food. Syftet med ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk” är att generera ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion och konsumtion.
Forskningsprogrammet, som finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning, sträcker sig från den enskilda kon, till miljöpåverkan på gårdsnivå, till nytta och ny användning av vallfoder och till en kombination av miljö och folkhälsa för kostrekommendationer.
– Det finns mycket spännande forskning som pågår och det är viktigt att resultaten kommer ut snabbt. Snabb återkoppling från praktiken till forskningen kan i sin tur ge uppslag till nya vinklingar på forskningen, berättar Mjölkveckans arrangör Margareta Emanuelson.
En oberoende mötesplats för forskare och praktiker
Margareta Emanuelson berättar att Mjölkveckan erbjuder en oberoende mötesplats där forskningen möter praktiken.
– Vi har fått många positiva kommentarer från till exempel lantbrukare som är glada för initiativet och tycker att SLU skall fortsätta driva mjölkveckan. Vi lyckades väl med att matcha forskare och praktiker, som ledde till intressanta åsiktsutbyten. Men det är också tack vare vår duktiga moderator, Malin von Essen, som inspirerade till spännande diskussioner, säger Margareta.
Läs mer om de olika forskningsprojekten som ingår i "Hållbar produktion och konsumtion av mjölk"

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp
Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.
Läs mer
Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad
Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.
Läs mer
Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm
Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.
Läs mer