
9 miljoner kronor att söka till forskning om animalieproduktion
Nu har den riktade utlysningen "Animalieproduktion 2.0 – forskning för animalieproduktionens ökade konkurrenskraft, hållbarhet och resiliens" öppnat. Varmt välkommen med din ansökan!
Stiftelsen Lantbruksforskning utlyser 9 miljoner kronor, varav 2,4 miljoner från Sveriges djurbönder, till forskning för animalieproduktionens ökade konkurrenskraft, hållbarhet och resiliens. Forskningens resultat bör kunna ge direkt nytta för den enskilde lantbrukaren.
Konkurrenskraftig och hållbar animalieproduktion
Den riktade utlysningen omfattar aspekter för hur framtidens animalieproduktion kan bli mer konkurrenskraftig och ekonomiskt och miljömässigt hållbar, samt mer resilient ur ett brett perspektiv.
Detta kan innefatta, utan att vara begränsat till:
- Förbättringar genom ökad produktion.
- Förbättra stallmiljöns ventilation, temperatur och golvytor.
- Förbättrad djurhälsa.
- Strategier för en ökad användning av bete som foderresurs.
- Mer exakta mätmetoder och utvärdering av foderintag.
- Fodereffektivitet och vikt/hull.
- Olika parametrars påverkan på slaktkroppskvalitet och köttegenskaper.
- Djurövervakning med hjälp av tekniska hjälpmedel.
- Utvecklingsprojekt för registrering och utvärdering av storskaliga multidisciplinära data, ur produktions, hälso- och smittskyddsperspektiv, eller för avelsvärdering.
- Utvärdering av storskalig dataregistrerings potential som underlag för stödutbetalningar och/eller myndighetsrapportering är även välkommet med mål om minskad administrativ börda för enskild lantbrukare.
- Projekt rörande rekommenderad utfodring i situationer med extremväder, eller för förebyggande och hantering av stora utbrott av smittor för en ökad resiliens och mer stabil inhemsk livsmedelsförsörjning.
Samtliga djurslag representerade i stiftelsens insamling omfattas, där ansökningar inom nöt, gris och lamm särskilt välkomnas då utlysningsbudgeten har särskilt avsatta medel till dessa produktionsgrenar.
Ansök om max 4 miljoner kronor senast den 16 oktober
Stiftelsen uppmuntrar både kortare och längre projekt. Totalt sökt belopp för ett projekt får maximalt vara 4 miljoner kronor och fördelningen av medel över år är inte reglerat. Ansökningar ska lämnas in senast den 16 oktober.

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp
Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.
Läs mer
Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad
Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.
Läs mer
Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm
Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.
Läs mer