
På debattplats: "Sveriges självförsörjning av livsmedel måste öka"
Tillsammans med LRF:s ordförande Palle Borgström och Hushållningssällskapens förbundsdirektör Bo Selerud skriver idag Stiftelsens Lantbruksforsknings vd Christian Nyrén på DN debatt om fältförsökens betydelse för Sveriges självförsörjningsgrad.
Självförsörjningen av livsmedel minskar, trots att den måste öka. Samtidigt ställer klimatförändringarna krav på nya odlingsstrategier. Fältförsöken är en liten men avgörande pusselbit, där kunskaper byggs upp som sedan kan föras ut till enskilda bönder. Ändå har de statliga anslagen drastiskt skurits ned.
Ska vi klara av att öka den svenska livsmedelsproduktionen behöver vi börja på gårdsnivå. Det är här besluten ska tas som kan leda till större skördar, mer svenskt vegetabiliskt protein, mindre importberoende och hållbarare odlingssystem.
För detta krävs:
- Att antalet fältförsök återställs till nivån före 1994 så att den täcker hela landet och kan svara på de allvarliga utmaningar som jordbruket står inför.
- Att regeringen minst skjuter till medel som motsvarar näringens egen insats om 25 miljoner kronor årligen.
Detta är en liten, men helt nödvändig, pusselbit för att kunna stärka Sveriges självförsörjning av livsmedel. Och det är bråttom.

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp
Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.
Läs mer
Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad
Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.
Läs mer
Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm
Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.
Läs mer