
Projekt om utsädesbehandling och genetisk resistens i potatis får medel i trädgårdsutlysning

Stiftelsen Lantbruksforskning har i samarbete med Formas genomfört en strategisk programsatsning inom trädgård och integrerat växtskydd. Nu har det beslutats vilka som får medel i den tredje och sista utlysningen. Det är två projekt som får sammanlagt ca sex miljoner kronor.
Utlysningen gällde bidrag till forskning av hög relevans för svensk trädgårdsproduktion och av högsta vetenskapliga kvalité. Det övergripande målet var att beviljade projekt skall bidra till en konkurrenskraftig och hållbar utveckling av landets trädgårdsproduktion samt minska beroendet av växtskyddsmedel inom branschen.
Det kom in åtta ansökningar och två fick medel. Det första projektet handlar om att behandla utsäde med varm, fuktig luft (ThermoSeed), som är en modern och miljövänlig metod för att sanera fröburna sjukdomar i framförallt stråsäd. Det andra projektet handlar om att främja hållbar användning av nya resistenta potatissorter och biopesticider i svensk potatisproduktion.
Projekten bedöms sammantaget bidra till en konkurrenskraftig och hållbar utveckling av trädgårdsområdet samt öka den svenska självförsörjningsgraden.
De två projekten som fick medel
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB, Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning, 2 973 256 kronor
Erik Andreasson, SLU, Integrerad användning av genetisk resistens i svensk matpotatisproduktion,2 999 126 kronor
Kontakt
Hanna Lager, kommunikatör Stiftelsen Lantbruksforskning, hanna.lager@lantbruksforskning.se, 0702195169

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp
Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.
Läs mer
Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad
Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.
Läs mer
Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm
Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.
Läs mer