Bild på kor

Projekt om utsädesbehandling och genetisk resistens i potatis får medel i trädgårdsutlysning

trädgård webb.jpg

Stiftelsen Lantbruksforskning har i samarbete med Formas genomfört en strategisk programsatsning inom trädgård och integrerat växtskydd. Nu har det beslutats vilka som får medel i den tredje och sista utlysningen. Det är två projekt som får sammanlagt ca sex miljoner kronor.

Utlysningen gällde bidrag till forskning av hög relevans för svensk trädgårdsproduktion och av högsta vetenskapliga kvalité. Det övergripande målet var att beviljade projekt skall bidra till en konkurrenskraftig och hållbar utveckling av landets trädgårdsproduktion samt minska beroendet av växtskyddsmedel inom branschen. 

Det kom in åtta ansökningar och två fick medel. Det första projektet handlar om att behandla utsäde med varm, fuktig luft (ThermoSeed), som är en modern och miljövänlig metod för att sanera fröburna sjukdomar i framförallt stråsäd. Det andra projektet handlar om att främja hållbar användning av nya resistenta potatissorter och biopesticider i svensk potatisproduktion. 

Projekten bedöms sammantaget bidra till en konkurrenskraftig och hållbar utveckling av trädgårdsområdet samt öka den svenska självförsörjningsgraden. 

De två projekten som fick medel 

Mariann Wikström, Agro Plantarum AB, Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning, 2 973 256 kronor 

Erik Andreasson, SLU, Integrerad användning av genetisk resistens i svensk matpotatisproduktion,2 999 126 kronor

Kontakt 

Hanna Lager, kommunikatör Stiftelsen Lantbruksforskning, hanna.lager@lantbruksforskning.se, 0702195169

Nyheter
Mingel Foto Cajsa Lithell Mjolkveckan24 10

Mjölkveckan är en viktig samlingspunkt

Under Mjölkveckan 2024 på SLU hölls en heldagskonferens med omkring 170 deltagare på plats och digitalt. Stiftelsen Lantbruksforskning är tillsammans med SLU Future food partner och finansiär till arrangemanget.

Läs mer
Unga Bonder Majsfalt Spegelvänd Istock 1181480279

FRÅGA EXPERTEN: Forskarna arbetar för att kartlägga hönshirsens resistens

Det besvärliga ogräset hönshirs har utvecklat resistens mot kemisk bekämpning i många länder. Forskningen arbetar för att kartlägga hur resistensen uppstår.

Läs mer
Falt Host Istock 1415784088

FRÅGA EXPERTEN: Styva leror kräver större givor kalk

Den vanliga givan på 6-8 ton kalk per hektar verkar vara för låg på riktigt styva leror. Där visar studier att det kan behövas 12-15 ton strukturkalk per hektar för att minska fosforläckage.

Läs mer