Koslapp Mjolkkor Istock 1225560816

Resultat av mjölkforskning under Mjölkveckan 2023

Mjölkveckan pågår just nu på SLU i Uppsala med flera slutredovisningar på temat hållbarhet inom mjölkproduktion. Över två hundra lantbrukare och forskare deltar fysiskt såväl som digitalt för att ta del av det senaste om mjölkforskning.

Mjölkveckan startades för några år sedan inom programmet “Hållbara dieter från hållbara produktionssystem” och inom programmet finns fem forskningsprojekt, som nu slutredovisas under årets Mjölkvecka.

Stiftelsen Lantbruksforskning genomförde i samarbete med Arla Foods utlysningen med fokus på mjölkproduktion och mjölkprodukter under våren 2018. Totalt blev fem projekt från tre olika forskningsmiljöer, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Chalmers och Research Institute of Sweden (RISE), beviljade medel. Projekten startade 2019 och pågår fram till december i år.

Forskning som sträcker sig över hela livsmedelskedjan

Grundsyftet med projekten är att skapa förutsättningar och genera ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion. Projekten sträcker sig från den individuella kon, till miljöpåverkan på gårdsnivå, till nyttan och nya möjligheter med gräsvallen till kombinationen av miljö- och folkhälsoaspekter för kostrekommendationer. Hela livsmedelskedjan är därmed inkluderad.

En majoritet av projekten berör även FAO:s rekommendationer på områden för ett minskat totalt utsläpp från mjölkproduktion och ökad produktionseffektivitet.

Fem forskningsprojekt i programmet...

På den matnyttiga sidan för programmet hos SLU finns massor att läsa om forskningsprojekten. Klicka på länkarna för varje projekt:  

...och ett sjätte som följer upp

Nyligen startade ett sjätte program: ”Att lära av det förflutna och skapa möjligheter för en hållbar framtid: indikatorer och scenarier för svensk mjölk”. Där utnyttjas resultaten från de fem projekten ovan.

Slutrapporter från samtliga projekt med beviljade medel kommer publiceras i Stiftelsen Lantbruksforsknings Projektdatabas.

Nyheter
Odlad Mark På Våren 1500 800

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp

Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.

Läs mer
Thomas Eliasson, doktorand i projektet och ko

Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad

Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.

Läs mer
Ladugård Slu Adrien Kroese 1500 800 JF 188 241003

Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm 

Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.  

Läs mer