
Sanerar fröburen smitta utan kemiska produkter
Mariann Wikström, forskare på Agro Plantarum, har i projektet ”Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning” undersökt möjligheten att använda icke-kemiska metoder för att sanera fröburen smitta och minska de negativa effekterna av jordburen smitta.
Projektet har fokuserat på ärt, spenat, rödbeta och lök. Ett av de viktigaste resultaten är att både ThermoSeed och biologiska produkter kan ha lika bra eller bättre effekt än kemiska produkter mot fröburen ärtfläcksjuka, orsakad av svamp.
– Vid behandling med ThermoSeed är det en balansgång mellan att ta död på smittan och att inte skada fröna, säger Mariann Wikström.
Som en del i projektet har holländska forskare utvecklat en DNA-baserad metod för att detektera smitta av svamp på utsäde genom så kallad LAMP-metod.
R-19-25-287: Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Denna artikel är tidigare publicerad i tidningen Lantmannen.

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp
Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.
Läs mer
Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad
Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.
Läs mer
Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm
Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.
Läs mer