Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Sexdoft ska hindra skadeinsekter från att angripa jordgubbar

I vår trädgårdsutlysning i maj beviljades Glenn Svensson från Lunds universitet  2 132 092 kronor för projektet ”Integrerat växtskydd i jordgubbar: feromonbaserad övervakning och kontroll av jordgubbsvecklaren”. Projektet har fått stor uppmärksamhet i media. 

Projektet går ut på att undersöka ett miljövänligt alternativ till bekämpningsmedel på jordgubbar. För att få skadeinsekterna att låta bli jordgubbarna ska deras egen sexdoft hindra dem. Forskarna har funnit vilken doft som insekterna använder när de vill para sig och nu är tanken att den doften med hjälp av doftpreparerade fällor ska spridas ut så att de undviker plantorna.

 – Doftbruset blir så starkt att hannarna inte kan hitta honorna. Vi skickar ut en miljard gånger högre dos än vad honorna avger. Då hittar de inte varandra, det blir inga ägg som läggs och sedan inga larver, säger Glenn Svensson, forskare på biologiska institutionen på Lunds universitet till SVT

Läs mer:
Aftonbladet
Expressen
Svenska Dagbladet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev