Bild på kor

Sexdoft ska hindra skadeinsekter från att angripa jordgubbar

jordgubbar webb.jpg

I vår trädgårdsutlysning i maj beviljades Glenn Svensson från Lunds universitet  2 132 092 kronor för projektet ”Integrerat växtskydd i jordgubbar: feromonbaserad övervakning och kontroll av jordgubbsvecklaren”. Projektet har fått stor uppmärksamhet i media. 

Projektet går ut på att undersöka ett miljövänligt alternativ till bekämpningsmedel på jordgubbar. För att få skadeinsekterna att låta bli jordgubbarna ska deras egen sexdoft hindra dem. Forskarna har funnit vilken doft som insekterna använder när de vill para sig och nu är tanken att den doften med hjälp av doftpreparerade fällor ska spridas ut så att de undviker plantorna.

 – Doftbruset blir så starkt att hannarna inte kan hitta honorna. Vi skickar ut en miljard gånger högre dos än vad honorna avger. Då hittar de inte varandra, det blir inga ägg som läggs och sedan inga larver, säger Glenn Svensson, forskare på biologiska institutionen på Lunds universitet till SVT

Läs mer:
Aftonbladet
Expressen
Svenska Dagbladet

Nyheter
Odlad Mark På Våren 1500 800

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp

Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.

Läs mer
Thomas Eliasson, doktorand i projektet och ko

Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad

Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.

Läs mer
Ladugård Slu Adrien Kroese 1500 800 JF 188 241003

Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm 

Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.  

Läs mer