06446B78c0e41dee969c2fe6996e927e

Stiftelsen Hästforskning beviljar medel till projektet ”Vallfoder till hästar ur ett utfodringsperspektiv”

Stiftelsen Hästforskning gjorde under oktober en riktad utlysning för en kunskapssammanställning på vall ur ett hästperspektiv. Styrelsen har nu beslutat att ge en forskargrupp från SLU medel för ett projekt som samordnas med motsvarande projekt hos Stiftelsen Lantbruksforskning.

Projektet är indelat i tre olika delar; näringsvärde i vallfoder för hästar, konservering och lagring av vallfoder till hästar, samt hygienisk kvalitet och fodersäkerhet i vallfoder för hästar. Kunskapssammanställningen fokuserar på utfodring baserad på befintliga forskningsresultat och syftar till att nå ut till hela den svenska hästnäringen. Till sin hjälp har forskargruppen, som leds av AgrDr Cecilia Müller, både internationella experter och företrädare för hästnäringen.

– Projektet har samlat relevanta kompetenser inom området och kommer att innefatta viktiga frågeställningar kring vilket grovfoder som bör eftersträvas för olika typer av hästar. Med en ökad kunskap kring näringsinnehåll och egenskaper vid t.ex. olika vallfröblandningar och skördetidpunkter, kan projektet ge stor nytta för att förebygga ohälsa i dagens hästpopulation, säger Lina Bengtsson, forskningssekreterare på Stiftelsen Hästforskning i ett pressmeddelande. 

Läs mer hos Stiftelsen Hästforskning. 

Nyheter
Höstkorn 20231115 Lars Persson O 20 20 472

Forskare har hittat ny jordlevande algsvamp

Forskare har funnit en ny algsvamp som infekterar rötterna hos korn. Fyndet som gjorts inom forskningsprojektet “Nya rotsjukdomar i korn och vete – okända hot mot svensk spannmålsodling” har nyligen publicerats i Journal of Fungi.

Läs mer
Rundbalar I Plast Istock 471803918

Sverigeförsöken 2023 – vall och grovfoder

SVERIGEFÖRSÖKEN 2023 Först ut i vår serie om resultat i den nationella fältförsöken är temat odlingsmaterial. Läs mer om försök med vall och grovfoder.

Läs mer
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av forskning om vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer