Stiftelsen Hästforskning beviljar medel till projektet ”Vallfoder till hästar ur ett utfodringsperspektiv”
Stiftelsen Hästforskning gjorde under oktober en riktad utlysning för en kunskapssammanställning på vall ur ett hästperspektiv. Styrelsen har nu beslutat att ge en forskargrupp från SLU medel för ett projekt som samordnas med motsvarande projekt hos Stiftelsen Lantbruksforskning.
Projektet är indelat i tre olika delar; näringsvärde i vallfoder för hästar, konservering och lagring av vallfoder till hästar, samt hygienisk kvalitet och fodersäkerhet i vallfoder för hästar. Kunskapssammanställningen fokuserar på utfodring baserad på befintliga forskningsresultat och syftar till att nå ut till hela den svenska hästnäringen. Till sin hjälp har forskargruppen, som leds av AgrDr Cecilia Müller, både internationella experter och företrädare för hästnäringen.
– Projektet har samlat relevanta kompetenser inom området och kommer att innefatta viktiga frågeställningar kring vilket grovfoder som bör eftersträvas för olika typer av hästar. Med en ökad kunskap kring näringsinnehåll och egenskaper vid t.ex. olika vallfröblandningar och skördetidpunkter, kan projektet ge stor nytta för att förebygga ohälsa i dagens hästpopulation, säger Lina Bengtsson, forskningssekreterare på Stiftelsen Hästforskning i ett pressmeddelande.
Välkommen på Lantbruksforskningsdagen!
På Lantbruksforskningsdagen presenteras vad som pågår just nu inom lantbruksforskningen. I år arrangeras den i samarbete med AgroVäst Gröna möten i Skara. Säkra din fysiska eller digitala plats på heldagen den 6 november.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Så fungerar flödet av kol i jordbruket
Kolets kretslopp delas in i två cykler – en snabb och en långsam – och det är i den snabba cykeln som det sker ett ständigt kolflöde mellan växterna, markerna och atmosfären. Är flödena i balans sker inget nettoutsläpp.
Läs merBoka in årets Mjölkvecka på SLU i Uppsala
Mjölkveckan pågår den 25–29 november 2024 på SLU i Uppsala och Stiftelsen Lantbruksforskning är stolt partner till arrangemanget. Den 28:e november hålls en konferens med deltagande på plats eller digitalt och webbinarier kommer sändas under veckan. Här diskuteras vägen framåt för en hållbar svensk mjölkproduktion.
Läs mer