
Stiftelsen JTI beviljar tre forskningsprojekt inom vatten och resurseffektiv vattenhantering
Stiftelsen JTI finansierar forskning som adresserar konkreta problem och utmaningar inom jordbruks- och miljöteknik hos företag. I en nyligen avslutad utlysning beviljades tre forskningsprojekt inom vatten och resurseffektiv vattenhantering.
Projekten kommer att skapa mer kunskap som kan appliceras hos företag, om dränering för att hantera klimatförändringar och hur näringsämnen kan återföras till åkermark i ett cirkulärt system.
– Det gläder mig att Stiftelsen JTI har beslutat att finansiera tre forskningsprojekt inom resurseffektiv hantering av vatten, som är en ödesfråga för framtida livsmedelsproduktion, säger stiftelsen JTI:s ordförande Wictoria Bondesson.
De projekt som fått medel är:
DemoFält för reglerad dränering - förbättrad vattenhushållning och avkastningsstabilitet i svenskt jordbruk
Fereshteh Pourazari, RISE
2 828 751 kr
Verktyg för beslutsfattande och behandlingsoptimering för ammoniak-hygieniserings teknik - säker och uthållig återföring av resurser från decentraliserade sanitetssystem
Annika Nordin, SLU
2 932 487 kr
Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, HS konsult AB
2 999 753 kr

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp
Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.
Läs mer
Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad
Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.
Läs mer
Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm
Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.
Läs mer