Bild på kor

Trädgårdsdag i Alnarp med information om trädgårdsutlysning

vin.jpg

I tisdags hade Stiftelsen Lantbruksforskning en trädgårdsdag på SLU i Alnarp. Där presenterades forskningsprojekt inom trädgård och deltagarna fick information om den nya utlysningen inom Trädgård som Stiftelsen Lantbruksforskning har tillsammans med Formas. Efteråt fick deltagarna möjlighet att mingla och knyta kontakter.

Stiftelsen Lantbruksforsknings forskningssekreterare Eve Roubinet inledde med att berätta om den tredje utlysning i vår strategiska programsatsning inom Trädgårds som vi har tillsammans med Formas. Utlysningen öppnade den 2 april och mer information om den hittar du här.

Eva Anflo från LRF Trädgård var där och berättade om trädgårdsnäringens forskningsbehov och hon pratade kring en rapport som släpptes förra året. Den går att läsa som pdf nedan.

Sedan följde ett antal forskare som pratade om sina projekt inom bär, fruktodling, frilandsodling och växthusodling. Nedan finns alla powerpoints från dagen. 

Efteråt följde ett mingel där vi nätverkade och drack svenskt vin från Öland och Arild samt must från Kivik.  

Nyheter
Odlad Mark På Våren 1500 800

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp

Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.

Läs mer
Thomas Eliasson, doktorand i projektet och ko

Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad

Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.

Läs mer
Ladugård Slu Adrien Kroese 1500 800 JF 188 241003

Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm 

Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.  

Läs mer