
Välkommen på kickoff för Sustainable diets!

Den 24 januari 2019 kl 13-16 är det avspark för forskningsprogrammet ”Sustainable diets from sustainable food chains” hos Stiftelsen Lantbruksforskning på Franzengatan 6 i Stockholm.
Syfte med dagen är att både fira att programmet är igång, och att låta projektägarna presentera sig och den forskning man planerar att ge sig i kast med. En hållbar mjölkproduktion samt konsumtion ingår i ett sammanhållet led som startar hos bonden och slutar hos konsumenten. Under dagen kommer vi att få höra om hur forskningen kommer att bidra till en ökad hållbarhet i olika delar av detta led.
Vi skålar i bubbel och äter lite tilltugg!
Preliminär dagordning
- Christian Nyrén, VD och Kjell Malmlöf, ordförande i programkommittén hälsar välkomna.
- Kjell Malmlöf berättar om bakgrunden och syftet med projektet.
- Koordinatorn Ann-Sofie Wahlström, SLU, presenterar sig.
- De fem projekten presenteras.
- Programkommittén presenteras.
OSA senast 8 januari till yvonne.miettinen@lantbruksforskning.se

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp
Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.
Läs mer
Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad
Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.
Läs mer
Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm
Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.
Läs mer