
Fråga forskaren: Ökat intresse för raps som proteingröda för livsmedel
Vi svarar på frågor i tidningen ATL. Senast handlade frågan om att rapsproteiner ser ut att ha en nyckelroll i den alltmer populära växtbaserade kosten och det menar forskarna ökar efterfrågan på raps framöver.
En fråga från lantbrukaren Kristina kom till oss: "Jag har hört att rapsen verkar kunna få nya användningsområden för proteinproduktion och att efterfrågan på raps kan tänkas öka framöver, stämmer detta?"
Forskningschef Mattias Norrby vände sig till Lunds universitet och doktor Karolina Östbring från Institutionen för livsmedelsteknik som tillsammans med professor Frank Lipnizki från membrangruppen vid Institutionen för kemiteknik samt Johan Thuvander som tillsammans forskat på ämnet.

Förlängd utlysningsperiod i EH Hügoths stiftelse
Utlysningsperioden förlängs till den 8 mars 2024 i EH Hügoths stiftelses årliga utlysning. Varmt välkommen med din ansökan om bidrag på 3 000–25 000 kronor.
Läs mer
FRÅGA EXPERTEN: Hur mäter man kolinlagring?
Ett åtgärdssystem för att mäta kolinlagring behöver byggas utifrån definierade principer och åtgärder som man vet ger effekt. Att mäta på fält- eller gårdsnivå är för komplicerat.
Läs mer
Ett forskningsprojekt beviljat av Stiftelsen JTI
Stiftelsen JTI beviljar forskningsmedel till projekt om växtodling i ett föränderligt klimat.
Läs mer