Bild på kor

Årets Guldäpple postumt till Sten Olsson

Sten Olsson 1.jpg

Guldäpplet delas traditionsenligt ut på Äppelmarknaden av Kiviks musteri. I år delas ägget ut postumt till Stiftelsen Lantbruksforsknings tidigare styrelseledamot Sten Olsson. 

Sten Olsson satt i Stiftelsen Lantbruksforsknings styrelse ca 10 år och var representant för trädgårdsnäringen. I somras avled han efter en tids sjukdom. Tidskriften Livets goda skriver att Sten Olsson var en fruktpionjär som bidrog till att vända den svenska fruktodlingen från nedgång till framgång. Förutom styrelse ledamot hos Stiftelsen Lantbruksforskning satt han även i styrelser hos bland annat Gröna Näringens Riksorganisation och Hvilan Utbildning.

- Sten har varit en mycket uppskattad styrelseledamot och han fattas oss. Att han tilldelats guldäpplet postumt är hedrande och mycket välförtjänt, säger Stiftelsens Lantbruksforksnings vd Christian Nyrén.

Juryns motivering: En lång och framstående fruktodlarkarriär kröntes med stora framgångar i en helt annan roll. Pristagaren har genom sin visionära förmåga och genom sina breda kunskaper kombinerat med sitt stora kontaktnät spelat en avgörande roll som en centralfigur i den stora och viktiga förändring och förnyelse som svensk fruktodling genomgått.

Nyheter
Rundbalar I Plast Istock 471803918

Sverigeförsöken 2023 – vall och grovfoder

SVERIGEFÖRSÖKEN 2023 Först ut i vår serie om resultat i den nationella fältförsöken är temat odlingsmaterial. Läs mer om försök med vall och grovfoder.

Läs mer
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av forskning om vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer