7Dc844999f8a6d650d589aae6a2bf659

Boka in årets mjölkvecka på SLU Ultuna

Nu är det dags att boka in årets Mjölkvecka som i år pågår 23–27 oktober. Bland många andra aktiviteter kommer resultaten från forskningsprogrammet "Hållbar produktion och konsumtion av mjölk" att presenteras.

Under mjölkveckan presenteras och diskuteras möjligheter och utmaningar för svensk mjölkproduktion, olika utvecklingsvägar och hur forskningen kan bidra till utvecklingen. 

Mjölkveckans höjdpunkt blir i år en fysisk konferens, på plats på Ultuna onsdagen den 25 oktober. En heldag som även kan följas digitalt. Läs mer på Mjölkveckans webbsida.

Webbinarier

  • Den 23 oktober hålls föreläsningar om vallfoder till kor och och alternativa grovfoder  – ångexploaterat björkspån och ensilerad vass.
  • Webbinarierna den 26 oktober behandlar avel för bättre fruktsamhet och hur ljuset i stallet påverkar miljön för mjölkkorna och människorna. 

Jordbruksekonomisk konferens i anslutning

I anslutning till konferensen anordnas en jordbruksekonomisk konferens den 24 oktober, som leds av Kompetenscentrum företagsledning, där bland annat mjölkekonomi kommer att diskuteras. Det kommer att vara möjligt att följa de två konferenserna digitalt. 

Hållbar produktion och konsumtion av mjölk

Mjölkveckan arrangeras av forskningsprogrammet ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk” som koordineras av framtidsplattformen SLU Future Food

Målet med programmet är att skapa förutsättningar och genera ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion och mjölkkonsumtion. Totalt ingår sex olika forskningsprojekt med tre olika forskningsmiljöer, SLU, Chalmers och RISE. Programmet, som startade 2019 och pågår fram till december 2023 och finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning.

Nyheter
Madrid DSC 3689

Hållbarhet för djurproduktion på europeisk nivå

En workshop i Madrid om hållbarhet i framtiden med goda exempel från europeisk djuruppfödning ger deltagarna perspektiv. Men också samsyn om att lokala förutsättningar skapar olika produktionsformer. 

Läs mer
Sugga Smagrisar Lampa Istock 1304836262

Så hindras resistenta bakterier från att växa i grisbesättningar

Ny doktorsavhandling visar att tidig upptäckt och snabba kontrollåtgärder är effektiva för att motverka resistenta bakterier i grisbesättningar.

Läs mer
Potatis Självplock Istock 1599724659

Drivkrafter och ekonomiska effekter för lantbrukares företagsutveckling 

Att satsa på att bredda lantbruksföretagandet med alternativa verksamheter, som till exempel turism kan skapa positiva effekter som högre nöjdhet, social hållbarhet och för mjölkgårdar även en tydlig ekonomisk fördel. 

Läs mer