Debattartikel i Jordbruksaktuellt
Lantbrukaren Martin Krokstorp har i Jordbruksaktuellt 22/2 2021 skrivit en intressant krönika om vikten av att utveckla sin växtodling.
Han skriver att det har blivit ett stort glapp mellan akademi och näringen eftersom det, som han beskriver, har tagits ett stort kliv bort från tillämpad forskning. Han nämner Stiftelsen Lantbruksforskning som en av de instanser där forskare kan söka medel, men att det är svårt att få anslag för projekt med praktisk nytta. Vi har svarat på hans artikel i Jordbruksaktuellt.
"Det här stämmer inte alls med Stiftelse Lantbruksforsknings verksamhet. Vår paroll är ”nytta för näringen” och vi finansierar både fältförsök och tillämpad och behovsdriven forskning. Stiftelsen Lantbruksforskning är dessutom lantbruksföretagarnas egen forskningsstiftelse. Förutom finansiering från Formas, finansieras stiftelsen av medel från lantbrukarna själva. I projekten som får medel av oss ska det, förutom disputerade från ett lärosäte, också finnas med representanter från näringen."
Mjölkveckan är en viktig samlingspunkt
Under Mjölkveckan 2024 på SLU hölls en heldagskonferens med omkring 170 deltagare på plats och digitalt. Stiftelsen Lantbruksforskning är tillsammans med SLU Future food partner och finansiär till arrangemanget.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Forskarna arbetar för att kartlägga hönshirsens resistens
Det besvärliga ogräset hönshirs har utvecklat resistens mot kemisk bekämpning i många länder. Forskningen arbetar för att kartlägga hur resistensen uppstår.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Styva leror kräver större givor kalk
Den vanliga givan på 6-8 ton kalk per hektar verkar vara för låg på riktigt styva leror. Där visar studier att det kan behövas 12-15 ton strukturkalk per hektar för att minska fosforläckage.
Läs mer