Bild på kor

Diskussioner om hållbarhet under SLU:s mjölkvecka

mjölk.jpg

Forskningsprogrammet ”Hållbara dieter från hållbara produktionssystem” bjöd in till en vecka med föreläsningar som alla hade fokus på mjölkens roll i ett hållbart livsmedelssystem. 11-15 oktober 2021 diskuterades hur mjölknäringen kan bidra till ett hållbart livsmedelssystem. Forskare, lantbrukare och rådgivare deltog i seminarierna.

Alla seminarier hölls digitalt och går att titta på i efterhand.

– Det var många bra seminarier och dessutom var formatet på ett sådant sätt att det även passar lantbrukarna, de som kanske behöver forskningen mest, säger Stiftelsen Lantbruksforsknings VD Christian Nyrén till SLU om mjölkveckan. 

– Det har varit fem mycket intressanta och lärorika dagar! Jag hoppas att deltagarna har fått med sig många tankar efter att ha tagit del av de nya forskningsresultaten. Det finns möjligheter och utmaningar i mjölkproduktionens hållbarhet, men vi hoppas att den här temaveckan har varit en bra plattform för informationsutbyte och ökad kontakt mellan rådgivare, forskare och lantbrukare, avslutar programmets nya koordinator Margareta Emanuelson på SLU.

Läs mer om mjölkveckan.

Se seminarier i efterhand. 

Nyheter
Madrid DSC 3689

Hållbarhet för djurproduktion på europeisk nivå

En workshop i Madrid om hållbarhet i framtiden med goda exempel från europeisk djuruppfödning ger deltagarna perspektiv. Men också samsyn om att lokala förutsättningar skapar olika produktionsformer. 

Läs mer
Sugga Smagrisar Lampa Istock 1304836262

Så hindras resistenta bakterier från att växa i grisbesättningar

Ny doktorsavhandling visar att tidig upptäckt och snabba kontrollåtgärder är effektiva för att motverka resistenta bakterier i grisbesättningar.

Läs mer
Potatis Självplock Istock 1599724659

Drivkrafter och ekonomiska effekter för lantbrukares företagsutveckling 

Att satsa på att bredda lantbruksföretagandet med alternativa verksamheter, som till exempel turism kan skapa positiva effekter som högre nöjdhet, social hållbarhet och för mjölkgårdar även en tydlig ekonomisk fördel. 

Läs mer