Drivkrafter och ekonomiska effekter för företagsutveckling
Att satsa på att bredda lantbruksföretagandet med alternativa verksamheter, som till exempel turism kan skapa positiva effekter som högre nöjdhet, social hållbarhet och för mjölkgårdar även en tydlig ekonomisk fördel.
- Varför diversifierar lantbrukare sina gårdar? Lantbrukare som breddar sin verksamhet bortom vanligt jordbruk, till exempel inom turism, gör det ofta för att bidra positivt till samhället och miljön, inte bara för att tjäna pengar. De lantbrukare som inte breddar sin verksamhet fokuserar mer på att tjäna pengar och andra praktiska fördelar.
- Hur påverkar entreprenörskap lantbrukare? Lantbrukare som tänker mer som företagare är oftast mer nöjda med sina inkomster, men de känner också att de har mindre fritid och känner sig begränsade av gårdsstorleken.
- Hur påverkar diversifiering ekonomiska resultat? Mjölkgårdar som har diversifierat sin verksamhet tjänar bättre pengar, enligt forskningen. Detta stämmer inte nödvändigtvis för andra typer av gårdar.
- Hur påverkar diversifiering arbete och inkomst? Diversifiering kan minska behovet av arbetskraft och göra inkomsten mer varierande från år till år, särskilt för mindre gårdar.
Resultaten kan inspirera lantbrukare till nytänkande företagsutveckling
Koppling mellan diversifiering och positiv ekonomisk utveckling för mjölkgårdar
Diversifierad verksamhet för att parera klimatförändringar
Om projektet
Läs mer
- Publicering i Science Direct för annat pågående projekt som är beviljat av Stiftelsen Lantbruksforskning (O-18-21-152, Strategier för välmående kor i lönsamma företag): Review: Linking animal health measures in dairy cows to farm-level economic outcomes: a systematic literature mapping
- Lantbrukarna upplever försämrad lönsamhet - Jordbruksaktuellt (ja.se)
- Klimatförändringens oförutsägbarhet - Jordbruksaktuellt (ja.se)
Välkommen på Lantbruksforskningsdagen!
På Lantbruksforskningsdagen presenteras vad som pågår just nu inom lantbruksforskningen. I år arrangeras den i samarbete med AgroVäst Gröna möten i Skara. Säkra din fysiska eller digitala plats på heldagen den 6 november.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Så fungerar flödet av kol i jordbruket
Kolets kretslopp delas in i två cykler – en snabb och en långsam – och det är i den snabba cykeln som det sker ett ständigt kolflöde mellan växterna, markerna och atmosfären. Är flödena i balans sker inget nettoutsläpp.
Läs merBoka in årets Mjölkvecka på SLU i Uppsala
Mjölkveckan pågår den 25–29 november 2024 på SLU i Uppsala och Stiftelsen Lantbruksforskning är stolt partner till arrangemanget. Den 28:e november hålls en konferens med deltagande på plats eller digitalt och webbinarier kommer sändas under veckan. Här diskuteras vägen framåt för en hållbar svensk mjölkproduktion.
Läs mer