Ett forskningsprojekt beviljat av Stiftelsen JTI
Stiftelsen JTI beviljar forskningsmedel till projekt om växtodling i ett föränderligt klimat.
Innan sommaren gjorde Stiftelsen JTI två utlysningar inom framtidens jordbruks- och miljöteknik med de två utlysningsområdena jordbearbetning och energi. Nu har stiftelsens styrelse fattat beslut om att bevilja medel till en ansökan inom jordbearbetning: "Växtodling i ett föränderligt klimat: Markvårdens och grödvalets roll för att mildra extrema väderpåverkan under svenska förhållanden"
– Det är roligt att Stiftelsen JTI beviljar det här viktiga projektet, vilket adresserar högaktuella frågor från 2023, med en sommar som inleddes med hög värme och torka, för att sedan gå över till att bli alldeles för blöt. Projektet kommer att undersöka hur lantbrukaren kan ta höjd för och dämpa de negativa effekterna av extremväder. Förhoppningsvis leder resultaten från projektet till att fler lantbruksföretag kan vara konkurrenskraftiga i framtiden, även med klimatförändringar, säger Wictoria Bondesson, ordförande för Stiftelsen JTI:s styrelse.
Viktigt med förståelse för hur jordbearbetning påverkar miljö och klimat
Jordbearbetningen har en central roll i odlingssystemet. Det gäller såväl i system med plöjning som odling med reducerad bearbetning och direktsådd.
Det är viktigt att förstå hur jordbearbetningen påverkar miljön och klimatet i form av kolinlagring, förluster av fosfor och kväve från åkermarken, inklusive växthusgasen lustgas. Att kunna utforma framtidens hållbara odlingssystem kräver kunskap om hur jordbearbetningen påverkar ogräsförekomst och växtskadegörare och i förlängningen resurseffektiv användning av växtskydd.
Beviljat medel 2023
Växtodling i ett föränderligt klimat: Markvårdens och grödvalets roll för att mildra extrema väderpåverkan under svenska förhållanden, JTI-23-82-863, Elsa Maria Arrazola Vasquez, Beviljat medel: 2 977 000 SEK
Om Stiftelsen JTI
Stiftelsen JTI genomför en strategisk programsatsning för att förbättra konkurrenskraften och samtidigt bidra till hållbarhet. Utlysningarna är inom målområdena teknik inom Jordbruk & Miljö, Energi & Biologiskt kretslopp.
Utlysningarna fokuserar på branschens utvecklingspotential och engagerar även andra finansiärer. Utlysningarna är öppna. Läs mer
Välkommen på Lantbruksforskningsdagen!
På Lantbruksforskningsdagen presenteras vad som pågår just nu inom lantbruksforskningen. I år arrangeras den i samarbete med AgroVäst Gröna möten i Skara. Säkra din fysiska eller digitala plats på heldagen den 6 november.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Så fungerar flödet av kol i jordbruket
Kolets kretslopp delas in i två cykler – en snabb och en långsam – och det är i den snabba cykeln som det sker ett ständigt kolflöde mellan växterna, markerna och atmosfären. Är flödena i balans sker inget nettoutsläpp.
Läs merBoka in årets Mjölkvecka på SLU i Uppsala
Mjölkveckan pågår den 25–29 november 2024 på SLU i Uppsala och Stiftelsen Lantbruksforskning är stolt partner till arrangemanget. Den 28:e november hålls en konferens med deltagande på plats eller digitalt och webbinarier kommer sändas under veckan. Här diskuteras vägen framåt för en hållbar svensk mjölkproduktion.
Läs mer