Arlagard

FRÅGA EXPERTEN: Bättre ekonomi med fler ben att stå på

Diversifiering – det är vägen till stabilare intäkter och bättre ekonomi för mjölkgårdar. Det visar en ny doktorsavhandling.

Vi svarar regelbundet på frågor i tidningen ATL och den senaste frågan handlar om lantbrukares ekonomiska val. 

FRÅGA: Jag driver ett lantbruk i Mellansverige med mjölkkor och funderar på hur jag bäst kan utveckla min verksamhet under rådande ekonomiska läge. Finns det någon forskning kring vad som är bäst hållbarhetsmässigt och ekonomiskt för en mellanstor mjölkgård, att satsa på fler kor eller hitta fler “ben att stå på” inom gårdens verksamhet?

SVAR:Jo då, detta har ekonomer vid SLU nyligen undersökt. Här beskriver Helena Hansson professor vid Institutionen för ekonomi de senaste resultaten:

“Det har gjorts många studier av lantbrukares val att satsa på den inslagna vägen eller att istället utveckla företaget genom fler 'ben att stå på'. Forskningen har framför allt kartlagt drivkrafter för diversifiering och specialisering.

Specialisering handlar om att fokusera på en verksamhetsgren. När företaget växer är det genom att göra mer av det man redan gör.

Diversifiering handlar om att ha flera verksamhetsgrenar som alla ger intäkter. Det kan handla om att ha flera olika affärsverksamheter inom lantbruket, till exempel produktion av både mjölk, kött och spannmål. Men det kan också handla om att använda lantbrukets resurser för att generera intäkter utanför det som vanligen klassas som lantbruk. Här hittar vi turism- eller entreprenadverksamhet och uthyrning av utrustning och lokaler. Vidare kan det handla om egen beredning, marknadsföring och försäljning av produkter som mjölk, kött och spannmål.
I en färsk doktorsavhandling, se fotnot, vid Sveriges lantbruksuniversitet undersöktes ekonomiska effekter av specialisering och diversifiering i det svenska lantbruket. Det är intressant att notera att just mjölkgårdar sticker ut i denna studie.

För mjölkgårdarna fanns det positiva samband – diversifiering kunde kopplas till bättre ekonomi. För andra typer av gårdar kunde dessa samband i de flesta fall inte beläggas. Forskarna kunde också dra slutsatsen att en gård med diversifierad verksamhet inte hade lika stora variationer i inkomst, medan diversifiering genom verksamhet som normalt inte klassas som lantbruk verkade öka variationerna i inkomst.

För just mjölkgårdar finns det alltså positiva ekonomiska effekter av diversifiering, men det är viktigt att påpeka att effekterna kan bli olika för varje enskilda lantbruk. Resultaten kan användas som inspiration för diskussion och val på den egna gården.

Vi vet också att integrerad djurhållning och växtodling är positivt för den miljömässiga hållbarheten, oavsett om lantbrukarna väljer att odla för försäljning eller enbart för egen foderproduktion. Verksamheter som turism och gårdsbutiker kan också bidra positivt till den sociala hållbarheten.”

Mattias Norrby, forskningschef 

Nyheter
Grisar Trynen Box Istock 484521569

Ansökningssystemet stängt för uppdatering onsdag 18/12

Vårt ansökningssystem SBS Manager är stängt onsdagen den 18 december för en uppdatering.

Läs mer
Mingel Foto Cajsa Lithell Mjolkveckan24 10

Mjölkveckan är en viktig samlingspunkt

Under Mjölkveckan 2024 på SLU hölls en heldagskonferens med omkring 170 deltagare på plats och digitalt. Stiftelsen Lantbruksforskning är tillsammans med SLU Future food partner och finansiär till arrangemanget.

Läs mer
Unga Bonder Majsfalt Spegelvänd Istock 1181480279

FRÅGA EXPERTEN: Forskarna arbetar för att kartlägga hönshirsens resistens

Det besvärliga ogräset hönshirs har utvecklat resistens mot kemisk bekämpning i många länder. Forskningen arbetar för att kartlägga hur resistensen uppstår.

Läs mer