Bild på kor

Fråga forskaren: Hur avvänja gris utan zinkoxid?

grisbred.jpg

Vi svarar på frågor i tidningen ATL. Den senaste frågan vi svarade på handlade om att få lönsamhet i sin verksamhet. Det är forskaren Per Wallgren på SVA som svarat på frågan.

Fråga: Diskussionsvågorna om djurhälsa och djurvälfärd går höga! Senast igår hamnade jag själv i en diskussion i en Facebook-grupp om grisar och smågrisar - här finns uppenbara utmaningar i en pressad produktion där vi är beroende av läkemedel för att smågrisarna ska må bra. Finns det något matnyttigt från forskningen som går att använda sig av i produktionen för att underlätta vardagen?

Läs svaret i ATL. 

Nyheter
Madrid DSC 3689

Hållbarhet för djurproduktion på europeisk nivå

En workshop i Madrid om hållbarhet i framtiden med goda exempel från europeisk djuruppfödning ger deltagarna perspektiv. Men också samsyn om att lokala förutsättningar skapar olika produktionsformer. 

Läs mer
Sugga Smagrisar Lampa Istock 1304836262

Så hindras resistenta bakterier från att växa i grisbesättningar

Ny doktorsavhandling visar att tidig upptäckt och snabba kontrollåtgärder är effektiva för att motverka resistenta bakterier i grisbesättningar.

Läs mer
Potatis Självplock Istock 1599724659

Drivkrafter och ekonomiska effekter för lantbrukares företagsutveckling 

Att satsa på att bredda lantbruksföretagandet med alternativa verksamheter, som till exempel turism kan skapa positiva effekter som högre nöjdhet, social hållbarhet och för mjölkgårdar även en tydlig ekonomisk fördel. 

Läs mer