Resultat av mjölkforskning under Mjölkveckan 2023
Mjölkveckan pågår just nu på SLU i Uppsala med flera slutredovisningar på temat hållbarhet inom mjölkproduktion. Över två hundra lantbrukare och forskare deltar fysiskt såväl som digitalt för att ta del av det senaste om mjölkforskning.
Mjölkveckan startades för några år sedan inom programmet “Hållbara dieter från hållbara produktionssystem” och inom programmet finns fem forskningsprojekt, som nu slutredovisas under årets Mjölkvecka.
Stiftelsen Lantbruksforskning genomförde i samarbete med Arla Foods utlysningen med fokus på mjölkproduktion och mjölkprodukter under våren 2018. Totalt blev fem projekt från tre olika forskningsmiljöer, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Chalmers och Research Institute of Sweden (RISE), beviljade medel. Projekten startade 2019 och pågår fram till december i år.
Forskning som sträcker sig över hela livsmedelskedjan
Grundsyftet med projekten är att skapa förutsättningar och genera ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion. Projekten sträcker sig från den individuella kon, till miljöpåverkan på gårdsnivå, till nyttan och nya möjligheter med gräsvallen till kombinationen av miljö- och folkhälsoaspekter för kostrekommendationer. Hela livsmedelskedjan är därmed inkluderad.
En majoritet av projekten berör även FAO:s rekommendationer på områden för ett minskat totalt utsläpp från mjölkproduktion och ökad produktionseffektivitet.
Fem forskningsprojekt i programmet...
På den matnyttiga sidan för programmet hos SLU finns massor att läsa om forskningsprojekten. Klicka på länkarna för varje projekt:
- Metoder och rekommendationer för miljöutvärdering av jordbruk och dess livsmedelsproduktion
- Inkludering av nutrition- och hälsoaspekter i livscykelanalyser av livsmedelsprodukter
- Den mångfunktionella mjölkgården: Indikatorer och verktyg för ekosystemtjänster och biodiversitet, Förbättrad hållbarhet inom mjölkproduktion genom förbättrad fodereffektivitet
- Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
...och ett sjätte som följer upp
Nyligen startade ett sjätte program: ”Att lära av det förflutna och skapa möjligheter för en hållbar framtid: indikatorer och scenarier för svensk mjölk”. Där utnyttjas resultaten från de fem projekten ovan.
Slutrapporter från samtliga projekt med beviljade medel kommer publiceras i Stiftelsen Lantbruksforsknings Projektdatabas.
Ansökningssystemet stängt för uppdatering onsdag 18/12
Vårt ansökningssystem SBS Manager är stängt onsdagen den 18 december för en uppdatering.
Läs merMjölkveckan är en viktig samlingspunkt
Under Mjölkveckan 2024 på SLU hölls en heldagskonferens med omkring 170 deltagare på plats och digitalt. Stiftelsen Lantbruksforskning är tillsammans med SLU Future food partner och finansiär till arrangemanget.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Forskarna arbetar för att kartlägga hönshirsens resistens
Det besvärliga ogräset hönshirs har utvecklat resistens mot kemisk bekämpning i många länder. Forskningen arbetar för att kartlägga hur resistensen uppstår.
Läs mer