06446B78c0e41dee969c2fe6996e927e

Stiftelsen hästforskning samarbetar med Stiftelsen lantbruksforskning om vallutlysning

I samverkan med Stiftelsen lantbruksforskning utlyser Stiftelsen hästforskning medel för en kunskapssammanställning om vall ur ett foderperspektiv för häst. En liknande utlysning syftande till en sammanställning för lantbruksdjur, har precis avslutats. 

I Stiftelsen hästforsknings utlysning ska projektet ta fram en tydlig och användarvänlig kunskapssammanställning för hästhållare, dess rådgivare och för vallfoderproducenter. Sammanställningen ska innehålla optimala val av vallfoder, för att erbjuda hästen en balanserad foderstat som täcker dess olika näringsbehov utan att ge överskott, i förhållande till ras och användningsområde. God hygien samt avsaknad av giftigt eller ohälsosamt oavsiktligt innehåll i fodret är också en viktigt del.

- Välfärdssjukdomar är idag vanligt förekommande bland hästar, där en viktig förebyggande åtgärd kan vara förändrad utfodring. Det är därför viktigt att sammanställa och sprida den vetenskapligt baserade kunskap som finns kring optimala grovfoderval för olika typer av hästar och hur det produceras på bästa sätt, säger Stiftelsen hästforskning och lantbruksforsknings forskningssekreterare Lina Bengtsson.

Läs om Stiftelsen Lantbruksforsknings vallutlysning. 

Nyheter
Mingel Foto Cajsa Lithell Mjolkveckan24 10

Mjölkveckan är en viktig samlingspunkt

Under Mjölkveckan 2024 på SLU hölls en heldagskonferens med omkring 170 deltagare på plats och digitalt. Stiftelsen Lantbruksforskning är tillsammans med SLU Future food partner och finansiär till arrangemanget.

Läs mer
Unga Bonder Majsfalt Spegelvänd Istock 1181480279

FRÅGA EXPERTEN: Forskarna arbetar för att kartlägga hönshirsens resistens

Det besvärliga ogräset hönshirs har utvecklat resistens mot kemisk bekämpning i många länder. Forskningen arbetar för att kartlägga hur resistensen uppstår.

Läs mer
Falt Host Istock 1415784088

FRÅGA EXPERTEN: Styva leror kräver större givor kalk

Den vanliga givan på 6-8 ton kalk per hektar verkar vara för låg på riktigt styva leror. Där visar studier att det kan behövas 12-15 ton strukturkalk per hektar för att minska fosforläckage.

Läs mer