Bild på kor

Stiftelsen Lantbruksforskning garanterar ytterligare två miljoner till fältförsök

fältwebb.jpg

Torkan 2018 har resulterat i lägre skördar, vilket i sin tur har minskat böndernas insamlingsförmåga till den branschgemensamma lantbruksforskningen och fältförsöken. Bristen på medel kommer att drabba växtodlingsåret 2019/2020. Det handlar om en minskning från 10 miljoner till drygt 6 miljoner.

Stiftelsen Lantbruksforskning arbetar tillsammans med LRF och Hushållningssällskapen för att hitta alternativa finansieringslösningar för denna akuta situation.

I avvaktan på resultat närmar sig vårbruket, och för att undvika ett förlorat år och säkerställa kontinuitet i fältförsöken för bland annat vallinsådd har Stiftelsen Lantbruksforsknings styrelse den 12 mars 2019 beslutat att gå in som garant för ett belopp om två miljoner kronor.

- Vi ser detta som en viktig extraordinär insats från stiftelsens sida för att upprätthålla omfattningen av fältförsöken, som är ett viktigt verktyg för att förbättra lönsamheten i växtodlingen hos lantbruksföretagen, säger stiftelsens VD Christian Nyrén.

Satsningen skall överbrygga perioden innan alternativ tillfällig finansiering kan komma till stånd.

Nyheter
Rundbalar I Plast Istock 471803918

Sverigeförsöken 2023 – vall och grovfoder

SVERIGEFÖRSÖKEN 2023 Först ut i vår serie om resultat i den nationella fältförsöken är temat odlingsmaterial. Läs mer om försök med vall och grovfoder.

Läs mer
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av forskning om vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer