Stiftelsen Lantbruksforskning öppnar tre utlysningar den 1 december
Den första december öppnar Stiftelsen Lantbruksforskning tre olika utlysningar, en inom vall, en inom hållbara dieter och en inom trädgård.
Förmodligen har det aldrig hänt förut och kommer kanske inte hända igen snart, men idag den första december 2020 har vi öppnat hela tre utlysningar på en och samma dag.
Riktad utlysning av forskningsmedel till projekt inom växtskydd till nytta för svensk trädgårdsproduktion
Utlysningen är en del av Stiftelsens och Formas strategiska programsatsning på trädgårdsområdet. Denna gång riktas pengarna till forskning om växtskydd och växtskadegörare med det övergripande målet om ökad konkurrenskraft och hållbarhet i svensk yrkesmässig trädgårdsproduktion.
Riktad utlysning för en kunskapssammanställning om vall ur ett foderperspektiv
Stiftelsen Lantbruksforskning utlyser medel för en kunskapssammanställning på området vall. Sammanställningen ska vara till nytta för näringens olika aktörer på kort och på lång sikt och bidra till att identifiera glapp och överlapp i befintlig forskning på området. Kunskapsöversikten ska utgå ifrån ett strikt foderperspektiv men omfatta såväl odlingen av vall som processerna fram till foderbordet.
Samverkansutlysning med SLU inom ramen för programmet Hållbara dieter
Stiftelsen Lantbruksforskning i samarbete med SLU utlyser forskningsmedel till projekt inom programmet Hållbara dieter från Hållbara produktionssystem, en samverkansutlysning.
Mjölkveckan är en viktig samlingspunkt
Under Mjölkveckan 2024 på SLU hölls en heldagskonferens med omkring 170 deltagare på plats och digitalt. Stiftelsen Lantbruksforskning är tillsammans med SLU Future food partner och finansiär till arrangemanget.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Forskarna arbetar för att kartlägga hönshirsens resistens
Det besvärliga ogräset hönshirs har utvecklat resistens mot kemisk bekämpning i många länder. Forskningen arbetar för att kartlägga hur resistensen uppstår.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Styva leror kräver större givor kalk
Den vanliga givan på 6-8 ton kalk per hektar verkar vara för låg på riktigt styva leror. Där visar studier att det kan behövas 12-15 ton strukturkalk per hektar för att minska fosforläckage.
Läs mer