
Stiftelsen Lantbruksforskning öppnar tre utlysningar den 1 december

Den första december öppnar Stiftelsen Lantbruksforskning tre olika utlysningar, en inom vall, en inom hållbara dieter och en inom trädgård.
Förmodligen har det aldrig hänt förut och kommer kanske inte hända igen snart, men idag den första december 2020 har vi öppnat hela tre utlysningar på en och samma dag.
Riktad utlysning av forskningsmedel till projekt inom växtskydd till nytta för svensk trädgårdsproduktion
Utlysningen är en del av Stiftelsens och Formas strategiska programsatsning på trädgårdsområdet. Denna gång riktas pengarna till forskning om växtskydd och växtskadegörare med det övergripande målet om ökad konkurrenskraft och hållbarhet i svensk yrkesmässig trädgårdsproduktion.
Riktad utlysning för en kunskapssammanställning om vall ur ett foderperspektiv
Stiftelsen Lantbruksforskning utlyser medel för en kunskapssammanställning på området vall. Sammanställningen ska vara till nytta för näringens olika aktörer på kort och på lång sikt och bidra till att identifiera glapp och överlapp i befintlig forskning på området. Kunskapsöversikten ska utgå ifrån ett strikt foderperspektiv men omfatta såväl odlingen av vall som processerna fram till foderbordet.
Samverkansutlysning med SLU inom ramen för programmet Hållbara dieter
Stiftelsen Lantbruksforskning i samarbete med SLU utlyser forskningsmedel till projekt inom programmet Hållbara dieter från Hållbara produktionssystem, en samverkansutlysning.

Hållbarhet för djurproduktion på europeisk nivå
En workshop i Madrid om hållbarhet i framtiden med goda exempel från europeisk djuruppfödning ger deltagarna perspektiv. Men också samsyn om att lokala förutsättningar skapar olika produktionsformer.
Läs mer
Så hindras resistenta bakterier från att växa i grisbesättningar
Ny doktorsavhandling visar att tidig upptäckt och snabba kontrollåtgärder är effektiva för att motverka resistenta bakterier i grisbesättningar.
Läs mer
Drivkrafter och ekonomiska effekter för lantbrukares företagsutveckling
Att satsa på att bredda lantbruksföretagandet med alternativa verksamheter, som till exempel turism kan skapa positiva effekter som högre nöjdhet, social hållbarhet och för mjölkgårdar även en tydlig ekonomisk fördel.
Läs mer