
Stiftelsen Lantbruksforsknings forskningsdag
Den 16 maj ordande Stiftelsen Lantbruksforskning en forskningsdag för att visa några av alla de forskningsprojekt som vi är med och finansierar. Lantbruksforskning gör skillnad, det kunde fem engagerade forskare konstatera som presenterade sina projekt under dagen.
Göran Bergkvist från SLU pratade om Sverigeförsöken, nationella fältförsök som ofta handlar om stortprovning. Detta är projekt som är oerhört viktiga för näringen och för lantbrukaren och Bergkvist pratade bland annat om vikten av samordning.
Läs mer om Sverigeförsöken här.
Rebecca Danielsson från SLU i Uppsala har precis gått på föräldraledighet, men Maria Åkerlind från Växa kom och presenterade deras projekt som handlar om metanproduktion hos kor. De undersöker om det är någon skillnad mellan foder eller individer.
Per-Olof Syrén från KTH pratade om sitt projekt där de försöker skapa nya förnybara material av restprodukter från vall. Genom att utvinna och vidareförädla furaner från vall ska nya klimatsmarta material kunna skapas.
Johan Höglund från SLU forskar på parasiter hos får och säger att resistenta parasiter ökar, men att med hjälp av bättre diagnostisk kan dessa upptäckas. Det är så att äggen till dessa parasiter är mer förekommande hos vissa individer och det gäller att upptäcka vilka de är.
Karolina Östbring från Lunds Universitet pratade om den ökade efterfrågan på vegetabiliskt protein och hon forskar på raps och hur man kan göra rapsproteinet mer aptitligt både till smak och färg. Nu finns det en bitter smak som gör att det inte går att lansera som ett alternativ till sojaprotein.
Stiftelsen Lantbruksforsknings ordförande Lena Åsheim avslutade och sammanfattade dagen.

Hållbarhet för djurproduktion på europeisk nivå
En workshop i Madrid om hållbarhet i framtiden med goda exempel från europeisk djuruppfödning ger deltagarna perspektiv. Men också samsyn om att lokala förutsättningar skapar olika produktionsformer.
Läs mer
Så hindras resistenta bakterier från att växa i grisbesättningar
Ny doktorsavhandling visar att tidig upptäckt och snabba kontrollåtgärder är effektiva för att motverka resistenta bakterier i grisbesättningar.
Läs mer
Drivkrafter och ekonomiska effekter för lantbrukares företagsutveckling
Att satsa på att bredda lantbruksföretagandet med alternativa verksamheter, som till exempel turism kan skapa positiva effekter som högre nöjdhet, social hållbarhet och för mjölkgårdar även en tydlig ekonomisk fördel.
Läs mer