Sverigeförsöken - nu alla på ett ställe!
Sverigeförsöken är fältförsök som spänner över hela landet där Stiftelsen lantbruksforskning är basfinansiär. I år går vi in i en ny treårsperiod för försöken, Stiftelsens Branschråd lägger en ny beställning för skördeår 2021 – 23. Vår forskningschef Mattias Norrby svarar på frågor om Sverigeförsöken
Kan du berätta lite om vad om är nytt med Sverigeförsöken?
Numer finns alla resultat från hela landet samlade på en webbplats, sverigeforsoken.se. Det ges också ut en bok av Hushållningssällskapen där alla resultat finns. Förut var det uppdelat på regioner, men nu har man alltså samlat alla resultat på ett ställe.
Vad har lantbrukarna för nytta av Sverigeförsöken?
Kort beskrivet är Sverigeförsöken verifiering av forskningsresultat på gårdsnivå och en ren testverksamhet av nya produkter och sorter. Lantbruksföretagen bör således ha stor nytta av Sverigeförsöken. Sverigeförsöken försöker täcka så många frågeställningar som möjligt inom t.ex. odlingsmaterial, växtnäring, växtskydd etc.
Kan den enskilde lantbrukaren påverka Sverigeförsöken?
Ja, om man som enskilt lantbruksföretag har en frågeställning som behöver svar så kan man förslå den till Stiftelsen, HS eller Fältforsk på SLU. Det är ju de frågeställningarna som är viktiga för det svenska lantbruket som ska göras försök på.
Hur kan man ta del av resultaten?
Resultaten redovisas kontinuerligt på Sverigeförsöken.se.
Välkommen på Lantbruksforskningsdagen!
På Lantbruksforskningsdagen presenteras vad som pågår just nu inom lantbruksforskningen. I år arrangeras den i samarbete med AgroVäst Gröna möten i Skara. Säkra din fysiska eller digitala plats på heldagen den 6 november.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Så fungerar flödet av kol i jordbruket
Kolets kretslopp delas in i två cykler – en snabb och en långsam – och det är i den snabba cykeln som det sker ett ständigt kolflöde mellan växterna, markerna och atmosfären. Är flödena i balans sker inget nettoutsläpp.
Läs merBoka in årets Mjölkvecka på SLU i Uppsala
Mjölkveckan pågår den 25–29 november 2024 på SLU i Uppsala och Stiftelsen Lantbruksforskning är stolt partner till arrangemanget. Den 28:e november hålls en konferens med deltagande på plats eller digitalt och webbinarier kommer sändas under veckan. Här diskuteras vägen framåt för en hållbar svensk mjölkproduktion.
Läs mer