Vallkonferens med flera SLF-projekt
Aktuell forskning inom vallområdet avhandlades under två dagars Vallkonferens på SLU. Ett flertal av de pågående projekten är finansierade av Stiftelsen Lantbruksforskning.
Vallen ger det viktigaste fodret till idisslare och hästar. Det är också den gröda som odlas på störst areal i Sverige. Den 7–8 februari 2023 arrangerades den fjärde vallkonferensen vid SLU i Uppsala. Det är en viktig samlingsplats för alla som är intresserade av vall och bete.
Under de två dagarna med en fullsatt aula på SLU föredrogs aktuell forskning inom allt från mikrobiologiska aspekter av odlingen till molekylära aspekter av mjölkproduktionen. Däremellan verktyg för gödselberäkningar och test av tre- respektive fyrskördesystem.
Bland åhörarna fanns lantbrukare, forskare, rådgivningsorganisationer och andra representanter från näringen och bland presentationerna ett flertal projekt som finansierats av stiftelsen. Bland postrarna likaså - inte minst den kunskapsöversikt av vall som blir klar under våren - håll utkik efter den i vårt nyhetsbrev och på hemsidan!
En rapport från Vallkonferensen 2023 finns inom kort att ladda ner här
Några smakprov från programmet:
- Idisslarna är viktiga för ekosystemet – kolinlagring, vallen i växtföljden, biodiversitet…
- Utmaningar för vall och bete i nya CAP
- Gödslingsstrategier när priserna stiger
- Ny teknik för att följa kvaliteten i den växande vallenInsådd av vallbaljväxter på hösten
- Drönare på bete
- Näringsrikt bete med vårsådd höstråg
- Hållbara vallbaljväxter
- Bevattning av vall
- Fodervärde i olika gräsarter
- Hur påverkar den nya prisbilden vallens plats i foderstaten?
- Bioraffinering av vall i Norge och Sverige
- Högkoncentrerat proteinfoder från vall
- Vall som biogaskälla
- Alternativ användning av vall i slättbygd
Mjölkveckan är en viktig samlingspunkt
Under Mjölkveckan 2024 på SLU hölls en heldagskonferens med omkring 170 deltagare på plats och digitalt. Stiftelsen Lantbruksforskning är tillsammans med SLU Future food partner och finansiär till arrangemanget.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Forskarna arbetar för att kartlägga hönshirsens resistens
Det besvärliga ogräset hönshirs har utvecklat resistens mot kemisk bekämpning i många länder. Forskningen arbetar för att kartlägga hur resistensen uppstår.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Styva leror kräver större givor kalk
Den vanliga givan på 6-8 ton kalk per hektar verkar vara för låg på riktigt styva leror. Där visar studier att det kan behövas 12-15 ton strukturkalk per hektar för att minska fosforläckage.
Läs mer