Ekologisk kycklingproduktion lönsammare med vaccination mot koccidios
Fram till i våras vaccinerades inte kycklingar i ekologisk produktion mot koccidios. Efter Désirée Janssons kartläggning av tarmhälsan hos ekologiska kycklingar har vaccinationen tagit fart.
Désirée Jansson, SVA, har lett ett forskningsprojekt med syfte att utröna om vaccinering av ekologiska kycklingar mot koccidios fungerar. Det gör det: ingen av de vaccinerade och undersökta kycklingarna dog av koccidios på de två gårdar som deltog i projektet.
Hinder för ekologisk kycklinguppfödning
Koccidios och nekrotiserande enterit är två tarmsjukdomar som drabbar kycklingar. Efterfrågan på ekologiska livsmedel ökar snabbt, men i fråga om ekologisk kyckling har dessa sjukdomar länge ansetts vara ett av flera hinder. I konventionell produktion tillsätts koccidiostatika i fodret, men i ekologisk produktion är det inte tillåtet vilket gör det svårt att undvika koccidieangrepp. Tarmparasiterna sprids med kycklingarnas träck och finns i kycklingarnas närmiljö.
Både parasiter och bakterier skadar
Koccidier är encelliga parasiter som vållar tarmskador, koccidios. Nekrotiserande enterit är en sjukdom som orsakas av bakterien Clostridium perfringens, som finns naturligt i tarmen men som under vissa omständigheter kan utvecklas till nekrotiserande enterit. Tarmskador av koccidier är en sådan riskfaktor.
Båda sjukdomarna medför diarré, avmagring, långsam tillväxt och ibland dödsfall, och innebär alltså både djurlidande och ekonomiska förluster. De ses ofta tillsammans och de kan förekomma i en subklinisk, det vill säga en inte fullt utvecklad, form.
Nytt med forskning på ekologisk produktion
Forskningen om koccidios har de senaste decennierna fokuserat på vad som händer i konventionella kycklingar när de smittas av koccidier. I dessa studier finns det mycket kunskap om vilka koccidiearter man kan hitta och när de orsakar problem under kycklingen liv. I ekologisk produktion fanns inga sådana studier tidigare, säger Désirée Jansson.
Hennes forskningsprojekt skulle dels kartlägga förekomsten av koccidios i ekologiska kycklingflockar, dels utvärdera effekten av vaccination mot koccidier.
Vaccin på fodret vid ankomst
Två kycklingflockar vardera på två ekologiska gårdar undersöktes i projektet. Antalet insatta kycklingar per flock var 4 800 och de kom från samma kläckeri. De första två flockarna sattes in i början av april 2014, de följande två cirka fem veckor senare. Andraflockarna vaccinerades på ankomstdagen mot koccidios genom att fodret spejades med ett kommersiellt tillgängligt vaccin. Flockarna följdes under 70 dagar från insättning till slakt. En rad prover togs och analyser genomfördes, liksom obduktioner av såväl självdöda som avlivade sjuka djur. Inga dödsfall av koccidios eller nekrotiserande enterit i vaccinerade flockar Resultatet visar att dödsfall orsakade av koccidios och, i enstaka fall, nekrotiserande enterit inträffade på båda gårdarna, men att inga dödsfall i dessa två sjukdomar inträffade i någon av de två vaccinerade flockarna.
Förekomsten av Clostridium perfringens-bakterier skiljde mellan gårdarna och vaccination mot koccidier hade en positiv effekt.
Fler koccidiearter hos ekologiska kycklingar
Skillnader mellan konventionell och ekologisk uppfödning blev också tydliga:
I vårt projekt kunde vi konstatera att infektionsförloppet var annorlunda. Fler koccidiearter påvisades hos ekologiska kycklingar. Dödligheten inträffade ganska sent i ålder och vid olika ålder i de två besättningarna, och orsakades delvis av olika arter, säger Desirée Jansson.
Potential att förbättra tillväxten
Även vikten på kycklingarna skiljde mellan gårdarna och inom flockarna, men ingen skillnad i tillväxt kunde konstateras mellan vaccinerade och icke vaccinerade djur. Studien visar att vaccination förebygger dödsfall i koccidios och med regelbunden vaccination över flera flockcykler finns enligt Desirée Jansson en potential att förbättra tillväxten och minska variationen i kroppsvikt.
Lönsamheten med vaccination beror på hur stort problem koccidios utgör på den individuella gården. Den potentiella vinsten består av att man effektivt förebygger dödsfall i koccidios. En annan trolig effekt på sikt är att man minskar effekten av subklinisk koccidios, det vill säga kycklingarna blir jämnare i storlek, säger Désirée Jansson.
Mjölkveckan är en viktig samlingspunkt
Under Mjölkveckan 2024 på SLU hölls en heldagskonferens med omkring 170 deltagare på plats och digitalt. Stiftelsen Lantbruksforskning är tillsammans med SLU Future food partner och finansiär till arrangemanget.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Forskarna arbetar för att kartlägga hönshirsens resistens
Det besvärliga ogräset hönshirs har utvecklat resistens mot kemisk bekämpning i många länder. Forskningen arbetar för att kartlägga hur resistensen uppstår.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Styva leror kräver större givor kalk
Den vanliga givan på 6-8 ton kalk per hektar verkar vara för låg på riktigt styva leror. Där visar studier att det kan behövas 12-15 ton strukturkalk per hektar för att minska fosforläckage.
Läs mer