Bild på kor

Fråga forskaren: Mer mjölk i tanken med fler äldre kor

kowebb.jpg

Vi svarar på frågor i tidningen ATL. Den senaste frågan vi svarade på handlade om kors livslängd och dess inverkan på ekonomin. Det är forskaren Mikaela Lindberg från SLU som svarat på frågan. 

Fråga: Hej, jag har nyss tagit över föräldragården och funderar så klart över produktionsekonomin. Gården är en mjölkgård med ett 80-tal kor. Kan man säga något om hur kornas livslängd påverkar gårdens ekonomi? Den genomsnittliga livslängden är ju kort hos mjölkkor och ibland slår mig tanken att man kunde rekrytera kvigor lite mer sällan och ändå ha en bra produktion. Stämmer det?

Svar: Läs svaret i ATL.

Nyheter
Madrid DSC 3689

Hållbarhet för djurproduktion på europeisk nivå

En workshop i Madrid om hållbarhet i framtiden med goda exempel från europeisk djuruppfödning ger deltagarna perspektiv. Men också samsyn om att lokala förutsättningar skapar olika produktionsformer. 

Läs mer
Sugga Smagrisar Lampa Istock 1304836262

Så hindras resistenta bakterier från att växa i grisbesättningar

Ny doktorsavhandling visar att tidig upptäckt och snabba kontrollåtgärder är effektiva för att motverka resistenta bakterier i grisbesättningar.

Läs mer
Potatis Självplock Istock 1599724659

Drivkrafter och ekonomiska effekter för lantbrukares företagsutveckling 

Att satsa på att bredda lantbruksföretagandet med alternativa verksamheter, som till exempel turism kan skapa positiva effekter som högre nöjdhet, social hållbarhet och för mjölkgårdar även en tydlig ekonomisk fördel. 

Läs mer