Bild på kor

Grattis Sandra Lindström till promoveringen!

sandra lindström.jpg

I helgen promoverades disputerade forskare på SLU i Uppsala. En av de promoverade var Sandra Lindström från Tomelilla i Skåne som forskat om insektspollinerings betydelse för rapsskörden. Hon har fått bidrag från Stiftelsen Lantbruksforskning för att kunna genomföra sin studie. Sandra jobbar på Hushållningssällskapet i Skåne med lantbrukarnära forskning och utveckling.

Vad handlar ditt projekt om?

Insektspollinering kan påverka skörden positivt, men det finns inte så mycket kunskap om hur och när. Mitt projekt gick ut på att undersöka hur pollinerande insekter påverkar rapsskörden. Vi gjorde storskaliga landskapsförsök där vi placerade ut honungsbin och sedan hade fält där det inte fanns så mycket honungsbin. Samarbete med biodlare gjorde det möjligt att ha fält där det inte förekom så många honungsbin. Vi undersökte två typer av rapssorter, linjesorter och hybrider och testade dessa i slättlandskap och komplext landskap.

Det vi kunde se var att linjesorterna fick bättre skörd än hybridsorterna i fält med honungsbin. I fält utan honungsbin var skörden lika. Efter försöken åkte jag till Italien på ett utbyte till Lantbruksuniversitetet i Padua. Där genomförde jag en liknande studie, fast i betydligt mindre format. Resultaten var exakt desamma. Det är spännande att samma resultat har uppnåtts fastän det varit olika platser och olika metoder.

Hur har pengarna från stiftelsen Lantbruksforskning hjälp till i projektet?

Det har varit helt nödvändigt med det finansiella bidraget för att kunna genomföra studien. Jag kunde studera som doktorand samtidigt som jag var anställd på Hushållningssällskapet och på så sätt stå med ett ben i akademin och ett i näringen.

Hur kan man gå vidare från din forskning?

Näringen skulle behöva screena ett större antal sorter än de nio vi har undersökt, för att se om resultaten är generella för hybridsorter och linjesorter. Det är viktigt med sortvis information om pollineringsbehov för att lantbrukare ska ha möjlighet att välja en sort som passar sina pollineringsförhållanden. Det vore också intressant att ta reda på de bakomliggande mekanismerna till våra resultat.

Nyheter
Höstkorn 20231115 Lars Persson O 20 20 472

Forskare har hittat ny jordlevande algsvamp

Forskare har funnit en ny algsvamp som infekterar rötterna hos korn. Fyndet som gjorts inom forskningsprojektet “Nya rotsjukdomar i korn och vete – okända hot mot svensk spannmålsodling” har nyligen publicerats i Journal of Fungi.

Läs mer
Rundbalar I Plast Istock 471803918

Sverigeförsöken 2023 – vall och grovfoder

SVERIGEFÖRSÖKEN 2023 Först ut i vår serie om resultat i den nationella fältförsöken är temat odlingsmaterial. Läs mer om försök med vall och grovfoder.

Läs mer
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av forskning om vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer