Mjolkveckan

Mjölkveckan – där forskning möter praktik

SLU:s Mjölkvecka arrangerades för andra året i rad den 17–21 oktober med deltagare från lantbruk, rådgivning, myndigheter och forskning. Under veckan framkom att det allra viktigaste för mjölkens framtid är att få den unga generationen att våga satsa. 

Först sågs deltagarna via ett webbinarium under måndagen och tisdagen, där Mattias Norrby från Stiftelsen Lantbruksforskning, Margareta Emanuelson och Malin von Essen inledde Mjölkveckan. Därefter flyttade evenemanget till mässan Elmia Lantbruk i Jönköping med en konferens på torsdagen. Lösningen för att unga ska våga satsa var enligt konferensens slutdiskussion bland annat ett högt mjölkpris och generösa investeringsbidrag.

Forskningsprogrammet ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk” 

Bakom Mjölkveckan står forskningsprogrammet ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk”. Programmet omfattar sex projekt från tre forskningsmiljöer: SLU, Chalmers och RISE. Projekten startade 2019 och pågår till december 2023. Programmet koordineras av SLU Future Food. Syftet med ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk” är att generera ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion och konsumtion. 

Forskningsprogrammet, som finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning, sträcker sig från den enskilda kon, till miljöpåverkan på gårdsnivå, till nytta och ny användning av vallfoder och till en kombination av miljö och folkhälsa för kostrekommendationer.

– Det finns mycket spännande forskning som pågår och det är viktigt att resultaten kommer ut snabbt. Snabb återkoppling från praktiken till forskningen kan i sin tur ge uppslag till nya vinklingar på forskningen, berättar Mjölkveckans arrangör Margareta Emanuelson. 

En oberoende mötesplats för forskare och praktiker 

Margareta Emanuelson berättar att Mjölkveckan erbjuder en oberoende mötesplats där forskningen möter praktiken. 

– Vi har fått många positiva kommentarer från till exempel lantbrukare som är glada för initiativet och tycker att SLU skall fortsätta driva mjölkveckan. Vi lyckades väl med att matcha forskare och praktiker, som ledde till intressanta åsiktsutbyten. Men det är också tack vare vår duktiga moderator, Malin von Essen, som inspirerade till spännande diskussioner, säger Margareta.

Läs mer om de olika forskningsprojekten som ingår i "Hållbar produktion och konsumtion av mjölk"

Nyheter
Höstkorn 20231115 Lars Persson O 20 20 472

Forskare har hittat ny jordlevande algsvamp

Forskare har funnit en ny algsvamp som infekterar rötterna hos korn. Fyndet som gjorts inom forskningsprojektet “Nya rotsjukdomar i korn och vete – okända hot mot svensk spannmålsodling” har nyligen publicerats i Journal of Fungi.

Läs mer
Rundbalar I Plast Istock 471803918

Sverigeförsöken 2023 – vall och grovfoder

SVERIGEFÖRSÖKEN 2023 Först ut i vår serie om resultat i den nationella fältförsöken är temat odlingsmaterial. Läs mer om försök med vall och grovfoder.

Läs mer
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av forskning om vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer