505358Dbc81a1db6627e1812a2c2b6ef

Nytt projekt om svinpestens spridning

Ett av projekten som fick pengar i Stiftelsen Lantbruksforsknings öppna utlysning nu i december var Vildsvin invid gårdsknuten - hur skyddar vi svenska grisar från afrikansk svinpest? med Karl Ståhl från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som huvudsökande. 

Afrikansk svinpest är en allvarlig, smittsam virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Hur denna smitta sprids är inte så väldokumenterat. Karl Ståhls projekt syftar till att undersöka hur man bäst förebygger och kontrollerar eventuell smittspridning i landet.

– Afrikansk svinpest kan även hota den svenska grisproduktionen. Introduktion till svenska vildsvin bedöms vara den troligaste smittvägen till Sverige och risken finns då för vidare spridning genom direkt eller indirekt kontakt med grisar. Förebyggande åtgärder behövs för att förhindra sådan spridning, inte minst med en allt större och tätare vildsvinsstam, säger Karl Ståhl på SVA:s webbplats.

 Andra som skriver om projektet:
Svensk jakt
Jakt och jägare

Nyheter
F%C3%A4ltf%C3%B6rs%C3%B6k 10

FRÅGA EXPERTEN: Så kan långliggande försök förutspå framtiden

De långliggande försöken som SLU har kan hjälpa både forskarna och växtodlarna att förutspå hur växtodlingen kan förändras av ett förändrat framtida klimat.

Läs mer
Sol Tidigvår Fält Frost Istock 1133522769

Vårens utlysningar är på väg

Just nu pågår förberedelser på stiftelsens kansli för nya utlysningar. Under våren kommer årets öppna utlysning, men även en riktad utlysning inom integrerat växtskydd och även en utlysning från Stiftelsen JTI.

Läs mer
Faltforsok

Sverigeförsökens försöksrapport för 2023 är här

Varje år kommer en gedigen rapport med alla resultat från Sverigeförsöken och nu är 2023 års rapport här.

Läs mer