Stiftelsen JTI beviljar tre forskningsprojekt inom vatten och resurseffektiv vattenhantering
Stiftelsen JTI finansierar forskning som adresserar konkreta problem och utmaningar inom jordbruks- och miljöteknik hos företag. I en nyligen avslutad utlysning beviljades tre forskningsprojekt inom vatten och resurseffektiv vattenhantering.
Projekten kommer att skapa mer kunskap som kan appliceras hos företag, om dränering för att hantera klimatförändringar och hur näringsämnen kan återföras till åkermark i ett cirkulärt system.
– Det gläder mig att Stiftelsen JTI har beslutat att finansiera tre forskningsprojekt inom resurseffektiv hantering av vatten, som är en ödesfråga för framtida livsmedelsproduktion, säger stiftelsen JTI:s ordförande Wictoria Bondesson.
De projekt som fått medel är:
DemoFält för reglerad dränering - förbättrad vattenhushållning och avkastningsstabilitet i svenskt jordbruk
Fereshteh Pourazari, RISE
2 828 751 kr
Verktyg för beslutsfattande och behandlingsoptimering för ammoniak-hygieniserings teknik - säker och uthållig återföring av resurser från decentraliserade sanitetssystem
Annika Nordin, SLU
2 932 487 kr
Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, HS konsult AB
2 999 753 kr
Välkommen på Lantbruksforskningsdagen!
På Lantbruksforskningsdagen presenteras vad som pågår just nu inom lantbruksforskningen. I år arrangeras den i samarbete med AgroVäst Gröna möten i Skara. Säkra din fysiska eller digitala plats på heldagen den 6 november.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Så fungerar flödet av kol i jordbruket
Kolets kretslopp delas in i två cykler – en snabb och en långsam – och det är i den snabba cykeln som det sker ett ständigt kolflöde mellan växterna, markerna och atmosfären. Är flödena i balans sker inget nettoutsläpp.
Läs merBoka in årets Mjölkvecka på SLU i Uppsala
Mjölkveckan pågår den 25–29 november 2024 på SLU i Uppsala och Stiftelsen Lantbruksforskning är stolt partner till arrangemanget. Den 28:e november hålls en konferens med deltagande på plats eller digitalt och webbinarier kommer sändas under veckan. Här diskuteras vägen framåt för en hållbar svensk mjölkproduktion.
Läs mer