1B26d0fe399e5b513ad799246b1df8d5

Sverigeförsökens stora försöksbok är ute nu!

I dagarna släpper Hushållningssällskapet Sveriges största sammanställning av landets fältförsök.

Drygt 250 olika växtodlingsförsök samlade i en och samma bok. Boken innehåller samma resultat som går att finna på sverigeforsoken.se

I årets försöksbok går det att läsa om det växande problemet med havrens flygsot och vad vi kan göra för att stoppa den utvecklingen. Eller om de stora utslagen i bevattningsförsöket i vall. Dessutom var 2020 sista året med kvävestrategiförsök i höstvete och raps vilket betyder att resultaten finns i årets försöksbok.

Stiftelsen Lantbruksforskning finansierar cirka 40 procent av försöken och understryker vikten av svenska fältförsök.

– För oss är det viktigt att vara med och basfinansiera Sverigeförsöken eftersom det är angeläget att den tillämpade forskning vi finansierar och andra nya rön verifieras för det svenska lantbrukets mångskiftande förhållanden. Det är helt enkelt ett led i att nya rön och ny kunskap kommer lantbruksnäringen till godo, säger Stiftelsen Lantbruksforsknings forskningschef Mattias Norrby.

Läs hela pressmeddelandet på Hushållningssällskapets webbplats. 

Nyheter
20241106 Kollage SLF 1500 800

Välkommen på Lantbruksforskningsdagen!

På Lantbruksforskningsdagen presenteras vad som pågår just nu inom lantbruksforskningen. I år arrangeras den i samarbete med  AgroVäst Gröna möten i Skara. Säkra din fysiska eller digitala plats på heldagen den 6 november.

Läs mer
1500 800 Istock 805234754

FRÅGA EXPERTEN: Markstruktur viktig för att klara extremväder

Mindre intensiv jordbearbetning och en mer varierad växtföljd kan bidra till att ge marken ökad förmåga att klara skyfall när extremvädren ser ut att bli fler.

Läs mer
SLF Händer Skott 1500 800 Istock 685498504

FRÅGA EXPERTEN: Så fungerar flödet av kol i jordbruket

Kolets kretslopp delas in i två cykler – en snabb och en långsam – och det är i den snabba cykeln som det sker ett ständigt kolflöde mellan växterna, markerna och atmosfären. Är flödena i balans sker inget nettoutsläpp.

Läs mer