1B26d0fe399e5b513ad799246b1df8d5

Sverigeförsökens stora försöksbok är ute nu!

I dagarna släpper Hushållningssällskapet Sveriges största sammanställning av landets fältförsök.

Drygt 250 olika växtodlingsförsök samlade i en och samma bok. Boken innehåller samma resultat som går att finna på sverigeforsoken.se

I årets försöksbok går det att läsa om det växande problemet med havrens flygsot och vad vi kan göra för att stoppa den utvecklingen. Eller om de stora utslagen i bevattningsförsöket i vall. Dessutom var 2020 sista året med kvävestrategiförsök i höstvete och raps vilket betyder att resultaten finns i årets försöksbok.

Stiftelsen Lantbruksforskning finansierar cirka 40 procent av försöken och understryker vikten av svenska fältförsök.

– För oss är det viktigt att vara med och basfinansiera Sverigeförsöken eftersom det är angeläget att den tillämpade forskning vi finansierar och andra nya rön verifieras för det svenska lantbrukets mångskiftande förhållanden. Det är helt enkelt ett led i att nya rön och ny kunskap kommer lantbruksnäringen till godo, säger Stiftelsen Lantbruksforsknings forskningschef Mattias Norrby.

Läs hela pressmeddelandet på Hushållningssällskapets webbplats. 

Nyheter
F%C3%A4ltf%C3%B6rs%C3%B6k 10

FRÅGA EXPERTEN: Så kan långliggande försök förutspå framtiden

De långliggande försöken som SLU har kan hjälpa både forskarna och växtodlarna att förutspå hur växtodlingen kan förändras av ett förändrat framtida klimat.

Läs mer
Sol Tidigvår Fält Frost Istock 1133522769

Vårens utlysningar är på väg

Just nu pågår förberedelser på stiftelsens kansli för nya utlysningar. Under våren kommer årets öppna utlysning, men även en riktad utlysning inom integrerat växtskydd och även en utlysning från Stiftelsen JTI.

Läs mer
Faltforsok

Sverigeförsökens försöksrapport för 2023 är här

Varje år kommer en gedigen rapport med alla resultat från Sverigeförsöken och nu är 2023 års rapport här.

Läs mer