Välkommen på kickoff för Sustainable diets!
Den 24 januari 2019 kl 13-16 är det avspark för forskningsprogrammet ”Sustainable diets from sustainable food chains” hos Stiftelsen Lantbruksforskning på Franzengatan 6 i Stockholm.
Syfte med dagen är att både fira att programmet är igång, och att låta projektägarna presentera sig och den forskning man planerar att ge sig i kast med. En hållbar mjölkproduktion samt konsumtion ingår i ett sammanhållet led som startar hos bonden och slutar hos konsumenten. Under dagen kommer vi att få höra om hur forskningen kommer att bidra till en ökad hållbarhet i olika delar av detta led.
Vi skålar i bubbel och äter lite tilltugg!
Preliminär dagordning
- Christian Nyrén, VD och Kjell Malmlöf, ordförande i programkommittén hälsar välkomna.
- Kjell Malmlöf berättar om bakgrunden och syftet med projektet.
- Koordinatorn Ann-Sofie Wahlström, SLU, presenterar sig.
- De fem projekten presenteras.
- Programkommittén presenteras.
OSA senast 8 januari till yvonne.miettinen@lantbruksforskning.se
Mjölkveckan är en viktig samlingspunkt
Under Mjölkveckan 2024 på SLU hölls en heldagskonferens med omkring 170 deltagare på plats och digitalt. Stiftelsen Lantbruksforskning är tillsammans med SLU Future food partner och finansiär till arrangemanget.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Forskarna arbetar för att kartlägga hönshirsens resistens
Det besvärliga ogräset hönshirs har utvecklat resistens mot kemisk bekämpning i många länder. Forskningen arbetar för att kartlägga hur resistensen uppstår.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Styva leror kräver större givor kalk
Den vanliga givan på 6-8 ton kalk per hektar verkar vara för låg på riktigt styva leror. Där visar studier att det kan behövas 12-15 ton strukturkalk per hektar för att minska fosforläckage.
Läs mer